Ruska TV voditeljica prasnula u smijeh zbog iznosa socijalnih izdavanja

Snimak nije emitiran na televiziji ili na internetu. Ipak, privukao je veliku pažnju na društvenim medijima kada ga je objavio portal Info24

Ruska TV voditeljica prasnula u smijeh zbog iznosa socijalnih izdavanja
Foto: Radio Free Europe

Voditeljica na ruskoj državnoj televiziji zapalila je internet pošto je prasnula u poduži smijeh dok je pokušavala da obavijesti gledaoce o povećanju vladinih subvencija za neprivilegirane kategorije stanovništva, očigledno smatrajući da su te sume smiješno male.

Aleksandra Novikova s Vijesti Kamčatke nije mogla da se obuzda dok je čitala izvještaj o povećanju pomoći osobama s invaliditetom, ratnim veteranima, žrtvama izlaganja radijaciji i drugima, s rastom kojim bi jedna kategorija socijalnog izdavanja bila 1.500 rublji (22 eura) – od čega se 900 može iskoristiti na lijekove, 137 za banje i ostatak (363 rublje ili 5,26 eura) za “međunarodni” prijevoz do tih lječilišta.

Pošto je veći dio vijesti pročitala relativno mirnim tonom, Novikova se pogubila kada je spomenula troškove međunarodnog prijevoza, od srca se smijući više od minuta uprkos pokušajima da dođe do daha i da se pribere.

– Pokušala sam, čuli ste – kaže u jednom trenutku pravdajući se, kasnije dodajući da je dobro što nije program uživo.

Snimak nije emitiran na televiziji ili na internetu. Ipak, privukao je veliku pažnju na društvenim medijima kada ga je objavio portal Info24.

U postu na kanalu Rovegosteb na mreži Telegram, bloger Andrej Jegorov predvidio je da će Novikova biti otpuštena. On je također rekao da je uvođenje takve pomoći “izrugivanje”, sugerirajući da joj je možda namješteno i upitao da li se smijala kroz suze.

Projekat skener, koji ima za cilj otkrivanje zločina sigurnosnih agencija, izrazio je razumijevanje za neprilike donosilaca tužnih vijesti, napisavši sarkastično da se “vlade smiju na isti način kada osiguravaju toliko velike sume”.

Radio stanica Govorit Moskva, citirajući neimenovani izvor, izvijestila je da će više ljudi biti kažnjeno.

– Pronaći će ko je pustio snimak i cijeli tim će biti kažnjen – tvrdi izvor, a pored toga što će ih otpustiti, blokirat će im sve puteve te neće moći naći posao.

Zamjenik šefa regionalnog odjeljenja glavnog državnog emitera Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK), koja rukovodi Vijestima Kamčatke, prekinuo je vezu kada ga je RSE kontaktirao radi komentara.

Povećanje je uslijedilo poslije govora predsjednika Vladimira Putina o stanju nacije 15. januara kada je obećao povećanje penzija i drugih vladinih isplata.

Putin, čiji je rejting opao tokom sadašnjeg mandata, zahtijevao je od vlade “opipljive rezultate za građane u ostvarivanju pristojnog standarda življenja”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author