BH novinari zahtijevaju reakciju policije i SNSD-a na vulgarne prijetnje načelnika Šipova

Ocjenjuju ovaj slučaj primitivnim političkim pritiskom i pokušajem zastrašivanja novinara Naratorijuma

BH novinari zahtijevaju reakciju policije i SNSD-a na vulgarne prijetnje načelnika Šipova

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) daju punu podršku Aleni Beširović i Harunu Dinareviću, novinarima portal Naratorijum, koje je sramotno izvrijeđao Milan Kovač, načelnik Šipova i kadar stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Kako ističu iz Udruženja BH novinari, načelnik Kovač je pozvao telefonom novinara Haruna Dinarevića i tom prilikom uputio niz brutalnih, primitivnih i vulgarnih rečenica Dinareviću i njegovoj kolegici Aleni Beširović. Kovač je koristio rječnik neprimjeren funkciji koju obnaša u lokalnoj zajednici i poziciji u vladajućem SNSD –u.

Zajedno sa grupom stranih novinara, Dinarević i Beširović su objavili istraživačku priču o Šumama Republike Srpske u kojoj se spominje i načelnik Šipova, nakon čega je uslijedio napad, saopćeno je iz Udruženja.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje ovaj slučaj primitivnim političkim pritiskom i pokušajem zastrašivanja novinara Naratorijuma sa ciljem zaustavljanja njihovog novinarskog rada, uključujući i kritičko pisanje istraživačkih priča o temama uništavanja zajedničkih dobara i okoliša u Republici Srpskoj, iza kojih nedvosmisleno stoje kadrovi SNSD-a u lokalnim zajednicama.

Javno su pozivali MUP Republike Srpske na hitnu istragu ovog incidenta i provođenje zakonskih mjera za kažnjavanje načelnika Milana Kovača. Istovremeno, pozvali su i Općinsku organizaciju i Predsjedništvo SNSD-a da sankcionira svoga člana zbog njegovog neprimjerenog ponašanja i vulgarnih napada na novinare.

About The Author