Više od 60 umjetnika iz BiH osudilo napade na kolege u Srbiji

Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku

Više od 60 umjetnika iz BiH osudilo napade na kolege u Srbiji

Više od 60 umjetnika iz Bosne i Hercegovine dalo je podršku kolegama u Srbiji koji su posljednjih nekoliko dana izloženi napadima, a nakon uništavanja izložbe u Zemunu.

Među potpisnicima su reditelji Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Haris Pašović, Dino Mustafić, Selma Spahić, Pjer Žalica, Srđan Vuletić i Nermin Hamzagić; likovni umjetnici: Safet Zec, Bojan i Dada Hadžihalilović i Enis Čisić; glumci: Senad Bašić, Ermin Bravo, Jasna Berry, Dragan Jovičić, Kaća Dorić, Maja Izetbegović, Jasna Diklić, Admir Glamočak i Jasna Žalica; muzičari: Damir Imamović i Dino Šukalo i fotografi Damir Šagolj i Zijo Gafić.

Oni su osudili sve napade u Srbiji na njihove kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umjetnike, producente, organizatore i direktore umjetničkih institucija koji su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umjetničkog angažmana koji je dijelom povezan i s Bosnom i Hercegovinom.

– Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava. Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće slobodu govora – naveli su u pismu podrške.

Grupa od 15 mladića s maskama i kapuljačama upala je na izložbu Staroj kapetaniji u Zemunu u okviru festivala “Novo doba”, bacila suzavac i pocijepala izložene radove.

Ministarstvo kulture osudilo je svaki vid nasilja nad umjetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posjetilaca na kulturnim događajima, ali je dodalo da “prikazivanje i afirmiranje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dijela javnosti”.

U međuvremenu je grupa psihologa, psihijatara, psihoterapeuta i drugih radnika u oblasti mentalnog zdravlja pozvala kolege da potpišu peticiju u znak protesta zbog saopćenja Ministarstva kulture Srbije i da ukažu na neprimjerenost komentara koji se tiču “stanja svijesti” umjetnika čiji radovi su bili meta napada nedavno u Beogradu.

Izvor: 021.rs

About The Author