Egipatske vlasti iz zatvora pustili komičara nakon više od dvije godine

Policija je uhapsila Abu Zaida u maju 2018. godine, a optužen je za članstvo u zabranjenoj grupi, pozivanje na zabranjeno Muslimansko bratstvo i širenje lažnih vijesti

Egipatske vlasti iz zatvora pustili komičara nakon više od dvije godine

Egipatske vlasti pustile su iz zatvora komičara koji je radio za popularni satirični televizijski program, nakon više od dvije godine provedene u zatvoru bez suđenja, potvrdio je advokat.

Advokat Mokhtar Mounir rekao je da je Shady Abu Zaid pušten iz policijske stanice u Kairu kasno u subotu, ali kao dio uvjeta pod kojim je pušten iz zatvora je i javljanje u policijsku stanicu dva puta sedmično.

Njegova sestra Roula Abu Zaid potvrdila je vijest u objavi na Facebooku i podijelila fotografiju braće i sestara i njihovih prijatelja kod kuće nakon puštanja na slobodu.

Policija je uhapsila Abu Zaida u maju 2018. godine nakon što su službenici osiguranja u civilu upali u njegovu kuću u Kairu. Optužen je za članstvo u zabranjenoj grupi, pozivanje na zabranjeno Muslimansko bratstvo i širenje lažnih vijesti.

Ranije ovog mjeseca sud mu je naložio uvjetni otpust nakon što je prekoračio dopušteni dvogodišnji period za istražni zatvor.

Abu Zaid radio je za satirični program čiji je voditelj bila lutka po imenu Abla Fahita. Emisija je u međuvremenu otkazana. Prije hapšenja producirao je i emisiju pod nazivom “Sadržaj bogatih” koja je bila popularna na društvenim mrežama.

Godine 2016. privukao je pažnju zbog dijeljenja napuhanih kondoma policajcima na petu godišnjicu pobune 2011. godine koja je srušila bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i čiji je cilj bio reformirati sigurnosni aparat države.

Abu Zaid bio je jedan od mnogih vladinih kritičara iza rešetaka u Egiptu zbog višegodišnjeg uplitanja u rad medija vlade predsjednika Abdel-Fattah el-Sissija.

Prema Međunarodnom institutu za medije više od 60 novinara je u zatvorima u Egiptu, a zemlja se svrstala među najgore svjetske zatvornike za novinara.

Izvor: AP

About The Author