HAYAT TV I RTV HB: Hoće li „Čovićeva televizija“ krenuti stopama RTRS-a?

Iako privatni medij, Hayat iz sedmice u sedmicu nastoji ispraviti sopstvene nedostatke. S druge strane, RTV HB tone u neprofesionalno izvještavanje karakteristično za jedan drugi javni servis koji svi preziru

HAYAT TV I RTV HB: Hoće li „Čovićeva televizija“ krenuti stopama RTRS-a?
Foto: RTV HB

 

HAYAT TV: Skoro sve po PS-u

  1. juni – 28. juni 2023.

POVORKA PONOSA: Iako se ne može reći kako je vijest da je u Sarajevu održana Povorka ponosa u organizaciji LGBTIQ aktivista nešto što oduševljava većinu demografije koja čini gledateljstvo Hayata, ova vijest je emitirana kao prva domaća novost u Vijestima u 7 od subote (24. juni), nakon udarnog bloka vijesti o pobuni u redovima ruskih snaga u Ukrajini. Urednička odluka da se ne podilazi gledateljstvu i da se ne omalovaži značaj ovog događaja ignorisanjem, pozicioniranjem na kraj emisije ili skromnom minutažom zaslužuje respekt, budući da je prilog s povorke emitiran kao prvi u bloku domaćih vijesti, posvećene su mu cijele dvije minute (2’01”), što predstavlja desetinu efektivnog trajanja cijele emisije, te su u te dvije minute sadržane korektno prenesene izjave troje organizatora o ciljevima njihove šetnje. Od komercijalne televizije čija je orijentacija usmjerena prema konzervativnijim gledateljima islamske vjerske pripadnosti niko ne bi imao osnova očekivati više, i može se ocijeniti kako je Hayat sa prilogom o Povorci ponosa nadmašio očekivanja.

SKUP PROTIV POVORKE PONOSA: Odmah nakon priloga o Povorci ponosa, Hayat je u subotu (24. juni) emitirao i prilog o kontraskupu organizovanom za „zaštitu normalnih vrijednosti“. Spomenutu orijentaciju prema konzervativnijim gledateljima islamske vjerske pripadnosti Hayat je demonstrirao tako što je ovom prilogu dodijeljena veća minutaža (3’06”), a jedinu mrlju na korektno izvještavanje Hayata o ovim skupovima stavila je prezenterka najavom priloga o drugom skupu kao „podršku normalnim vrijednostima“, bez naglašavanja kako je u pitanju navod organizatora.

AJVATOVICA I GOSPA: U analizama u kojima se uporedno prate centralne informativne emisije Hayata i RTV HB-a rijetkost je u jednom dnevniku naići na priloge o događajima važnima za vjernike i katoličke i islamske vjeroispovijesti – jednostavno rečeno, obično svaka televizija pokriva „svoje.“ No, u Vijestima u 7 od nedjelje (25. juni) imali smo priloge o 513. Danima Ajvatovice i 42. godišnjici ukazanja Gospe u Međugorju, praćene izjavama učesnika hodočašća u Pruscu te međugorskog župnika Zvonimira Pavičića.

Ocjena: 9 

 

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Gdje su nestali ambasador i povorka?

  1. juni – 28. juni 2023.

FORMIRANJE VLADE HNK: Iz sedmice u sedmicu pratimo kako RTV HB pokriva proces formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Najčešća zamjerka na izvještavanje o ovom procesu važnom za gledatelje ove televizijske kuće odnosila se na propuštanje da se ispita sadržaj samih pregovora, budući da su sagovornici u prilozima često govorili o usaglašavanju programa između strana uključenih u dešavanja. Ove sedmice je zastupnik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Mirko Vasilj u Dnevniku RTV HB-a od srijede (28. juni) doslovno potvrdio kako programa niti nema, te kako se svi razgovori „vode na osnovu čiste matematike dolaska do dvadeset ruku u skupštini“, te time pojasnio i vjerovatni razlog zbog kojeg priče o programu nove vlade nije bilo u programu ove televizije.

POVORKA PONOSA: Nesumnjivo je Povorka ponosa prilično značajan društveni događaj, naročito u kontekstu zaštite i promocije ljudskih prava kao jedne od ključnih tema u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. No, iako RTV HB zdušno podržava sve aktivnosti koje ovu državu približavaju europskim vrijednostima, Povorka ponosa, koja je u Sarajevu održana u subotu (24. juni), iz nekog razloga nije dobila niti sekundu prostora u dnevnicima RTV HB-a ove sedmice. Prilično zanimljiv paradoks koji vrijedi zabilježiti.

NAGRADA ZA RTV HB: Od početka objavljivanja analiza centralnih informativnih emisija RTV HB-a na ovom portalu, u nekoliko navrata je istaknuto koliko su novinari ove kuće dobri u pokrivanju lokalnih tema. Kao „plus sedmice“ izdvajani su takvi prilozi kao primjeri izvrsnog novinarstva jer kvalitetom upadljivo odskaču od načina na koji RTV HB pokriva dnevnopolitičke aktuelnosti. Potvrda te kvalitete, i opravdanosti naših primjedbi, jest i nagrada za najbolji prilog sa lokalnog nivoa koju je Savez općina i gradova FBiH dodijelio novinaru ove televizije Marku Zeljku za njegov prilog o veterinaru Vinku Kojundžiću koji se iz Njemačke vratio u selo kod Stoca. Istini za volju, ovaj izvrsni prilog koji predstavlja primjer inspirativne priče i kvalitetnog novinarstva nije emitiran u Dnevniku, nego u emisiji „Sasvim (ne)obično“, ali potvrđuje naša zapažanja u vezi s potencijalom kojeg novinari RTV HB-a bez dileme posjeduju.

Ocjena: 2

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Vrijedi iz sedmice u sedmicu ponavljati kako Hayat TV i RTV HB imaju reputaciju televizija koje su, da tako kažemo, naklonjene politikama koje utjelovljuju SDA odnosno HDZ. Prošle sedmice smo konstatirali kako se RTV HB, iako ima sposobne i kvalitetne novinare i urednike, „niti ne trudi izdići iznad uloge HDZ-ovog medijskog servisa.“

Ove sedmice su se na RTV HB-u potrudili da odu i korak dalje, te su zabilježena dva prekršaja etičkih principa kakve do sada na ovoj televiziji nismo imali priliku vidjeti ovako očito. Ni inače od medija u Bosni i Hercegovini ne možete očekivati vrhunsko pridržavanje standarda nepristranosti, nezavisnosti, odgovornosti i humanosti, ali za prolaznu ocjenu barem onaj o tačnosti i istinosti mora biti ispoštovan.

U dnevniku od četvrtka (22. juni), RTV HB je izvijestila kako gradonačelnica Sarajeva nije dopustila projekciju izraelske zastave na gradskoj vijećnici uz komentar: „navodno je Karić pojasnila kako bi izraelska zastava mogla povrijediti osjećaje građana Sarajeva“. U pitanju su prilično osjetljive stvari koje imaju višestruke implikacije, pa bi se od ozbiljnog medija kao minimum minimuma očekivalo da prenese zvanično saopćenje ili pošalje jednostavan upit uredu gradonačelnice o razlozima za njenu odluku umjesto plasiranja zlonamjernih tvrdnji pod oznakom „navodno.“ Gradonačelnica, koja ionako ove sedmice nije omiljena osoba većini medija u državi, dala je objašnjenje za svoju odluku i bilo bi korektno prenijeti ga umjesto neodgovornog imputiranja antisemitizma njenim građanima.

Druga sporna tačka u izvještavanju RTV HB-a ove sedmice odnosi se na nešto što često potenciramo u analizama, a to je kako je za punu sliku nekad važnije primijetiti o čemu medij ne izvještava nego ono o čemu izvještava. U mnogim medijima je među vijestima dana bila kritika ambasadora SAD-a Michaela Murphyja upućena lideru HDZ-a Draganu Čoviću zbog njegovih stavova u pogledu južne plinske interkonekcije kojima, po Murphyju, „blokira put ka europskim integracijama i energetskoj nezavisnosti BiH“. U dnevnicima RTV HB-a ovo nije objavljeno, što se može označiti crvenom zastavicom medijske manipulacije.

Obje televizije su sa zanimanjem pratile posjetu mađarskog premijera Victora Orbana našoj zemlji, pobunu u ruskoj armiji te krizu koju izazivaju odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). Ovu posljednju temu Hayat prati s očekivanim intenzitetom, dok joj RTV HB pristupa prilično indiferentno, u skladu s očitim prešutnim medijskim paktom koji prati koalicione odnose Dragana Čovića i Milorada Dodika. Tako je RTV HB prešutjela nacionalističke uvrede koje je Dodik uputio sudiji ustavnog suda iz Albanije, a i šturo čitanje saopćenja Ambasade SAD-a po pitanju odluke NSRS-a je praktično iskorišteno kao šlagvort za Dodikov opširan odgovor.

Još jedna zamjerka RTV HB-u može se uputiti za tretman Kurban-bajrama kao vijesti vrijedne kratke crtice na kraju dvadeset i druge minute dnevnika od srijede (28. juni). U multietničkoj i multireligijskoj državi ovakve vijesti ipak zavređuju više pažnje, naročito kad ih objavljuje javna televizija koja se finansira novcem iz jedinica lokalne samouprave od kojih dobar dio nije monoetnički.

 

Plus sedmice

HAYAT TV

O dnevnicima Hayata se ove sedmice nema puno toga za reći, i kao „plus sedmice“ bi se moglo naglasiti kako su zadržali nivo sadržajnosti, dinamičnosti, raznolikosti i dobrog redanja prioriteta koji su ostvarili u posljednje vrijeme. Vrijedilo bi istaknuti i prethodno spomenutu hrabrost sa kojom su korektno ispratili Povorku ponosa – vjerovatno bi većina komercijalnih televizija pala pred iskušenjem da se poigra emocijama gledatelja i gledanost podigne podizanjem tenzija. Hayat to nije učinio – naprotiv, učinio je upravo suprotno tome – i već samo zbog toga zaslužuje priznanje i visoku ocjenu.

RTV HB

U, prema svim kriterijima, najgoroj sedmici otkako pratimo dnevnike RTV HB-a, kao svijetla tačka se izdvaja dnevnik od ponedjeljka (26. juni). Sve ono što često zamjeramo RTV HB-u i što je donedavno bio problem i Hayatu – dugi, neinformativni prilozi, monotonost, struktura – nije se moglo spočitati ovom dnevniku. U dnevniku od dvadeset dvije minute efektivnog trajanja imali smo jedanaest tema, od političkih kriza u federalnom parlamentu i skupštine RS-a, preko obljetnice oslobađanja Mostara, diskusije o dobnoj granici za pravnu odgovornost djece, potresa koji su uzdrmali Hercegovinu te uplovljavanja američkog nosača aviona u Split, pa do utjecaja internetskih influencera na mentalno zdravlje. Ukratko, u ponedjeljak smo imali sve ono što treba imati jedan dnevnik i što želimo gledati od RTV HB-a i bilo koje druge televizije.

Minus sedmice

HAYAT TV

Kao i u prošloj sedmici, i u ovoj Hayatu „minus sedmice“ donosi bespotrebna prezenterska opaska, koju smo spomenuli na početku analize. Riječi „podrška normalnim vrijednostima“ u najavi priloga o skupu protiv održavanja Povorke ponosa bi možda bile prihvatljive kao jasno naznačen citat ili parafraziran navod nekoga od učesnika – bez toga one stoje kao vrijednosni sud televizije ili prezentera i potpuno suvišna mrlja na izvještavanju koje bi bez nje bilo besprijekorno.

RTV HB

Kao što je ranije rečeno, ovo je bila najgora sedmica otkako pratimo dnevnike RTV HB-a, i u njoj smo vidjeli manipulacije istinom (projekcija na sarajevskoj Vijećnici), skrivanje vijesti od javnosti (kritika američkog ambasadora Draganu Čoviću, održavanje „parade ponosa“ u Sarajevu) te očitu medijsku pripremu budućih političkih poteza (učestale kritike na račun Centralne izborne komisije). Nema tog etičkog kodeksa po kojem bi ovosedmično izvještavanje RTV HB-a kao javnog medija za kojeg moraju vrijediti vrhunski standardi moglo dobiti prolaznu ocjenu, ali dodijelit ćemo ocjenu „2“ samo zbog izvrsnog dnevnika od ponedjeljka kao putokaza za ovu televiziju.

 

About The Author