SISTEMSKE GREŠKE U TRETIRANJU MALOLJETNIH DELINKVENATA

Maloljetnik koji je ranio nastavnika u Lukavcu se dva mjeseca prije toga raspitivao o nabavci oružja, o čemu su obaviješteni MUP, Tužilaštvo TK i Centar za socijalni rad Lukavac

SISTEMSKE GREŠKE U TRETIRANJU MALOLJETNIH DELINKVENATA
Foto: Radiosarajevo.ba

N1: „Dan uživo“, 21. juni

TRIVIĆ KONTRA DODIKU: Odluku NSRS-a da više ne objavljuje odluke visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske, Jelena Trivić smatra još jednim igrokazom Milorada Dodika. Ako je tako siguran u sebe, pa zaoštrava situaciju, zašto ne ide do kraja i ne proglasi toliko puta najavljivanu secesiju RS-a, pita ona. Zbog duboko poremećenih političkih odnosa između Trivić i Dodika, novinara Dalibora Mrdića zanima postoji li ijedan problem zbog kojeg bi ona ipak pregovarala s njim. Gošća je jasna: ne postoji. Podsjetila je na „prestrašne konstrukcije“ koje joj je pripisivao u predizbornoj kampanji. Ovdje Trivić ne pretjeruje. Optužbe na njen račun su zaista bile gnusne, a nepotkrijepljene, uključujući i onu da je američka plaćenica koja podriva interese RS-a.

ODNOS S VUČIĆEM: Mrdić nije propustio priliku da pita o njenom odnosu prema Drašku Stanivukoviću. Konkretno, smatra li ga i dalje bliskim SNSD-u. Trivić je bezrezervno sigurna u to: „Ne samo da je blizak, nego im je bolji nego mnogi drugi gradonačelnici“. Bilo bi dobro da je Mrdić zatražio od sagovornice da malo obrazloži ovakav zaključak. Koji su to postupci Stanivukovića koji to pokazuju? Kako je i zašto Stanivuković od žestokog kritičara SNSD-a postao njegov partner? Mrdić je pitao i o odnosu Aleksandra Vučića prema njenom Narodnom frontu: „Je li Vučiću cilj dodatno oslabiti opoziciju u RS-u?“ Trivić je ovakve optužbe nazvala nagađanjima i teorijama zavjere. Kakav se odgovor očekuje na ovo pitanje? Da Trivić kaže kako je njena stranka sredstvo za to, i još finansirano iz Srbije? Za iole konkretniji odgovor, a kamoli uvjerljivije optužbe, nužno je potkrijepiti pitanje manifestnim oblicima Vučićeve podrške Jeleni Trivić.

 

BHRT: „Jedan“, 22. juni

SPOSOBNI GRADONAČELNIK PRNJAVORA: Investicija vrijedna 50 miliona eura privredni je i medijski događaj i za veće općine u BiH nego što je Prnjavor. Tu investiciju njemačke kompanije je u aprilu ove godine najavio ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a Zlatan Klokić. Benjamin Butković ugostio je gradonačelnika Prnjavora Darka Tomaša predstavljajući ovu lokalnu zajednicu, ali i čovjeka koji je vodi u vrlo pozitivnom svjetlu. Iz uvodnog priloga slušamo o dobrim referencama i liderskim sposobnostima SNSD-ovog gradonačelnika. Tokom emisije navedeni su i neki postupci koji govore u prilog tome. Ipak, bilo bi dobro provjeriti i šta predstavnici opozicije misle o Tomaševom radu. Ako imaju prigovore, trebalo bi ih spomenuti, jer se bez njih stiče utisak da gradonačelnik uživa apsolutnu podršku. Ako ga i opozicionari smatraju sposobnim i poštenim, to bi, takođe, valjalo spomenuti jer je raritet.

RADNA MJESTA U AUTOINDUSTRIJI: Butkovića je zanimalo u kojoj je fazi realizacije spomenuta investicija. Od Tomaša saznajemo da je riječ o automobilskoj industriji, da ima još pitanja koja treba razjasniti s njemačkim investitorom, ali da vjeruje da će ugovor biti potpisan. To je donekle ohrabrujući, ali ipak neodređen odgovor. Gledaoci očekuju da čuju kada će radna mjesta biti otvorena.

TRINAEST NACIONALNIH MANJINA: Prnjavor je zanimljiv i zbog podatka da u njemu živi 13 nacionalnih manjina. Zato je Butkovića zanimao njihov status, međusobni odnos, kao i odnos vlasti prema njima. Sve to u kontekstu međuetničkog razumijevanja s obzirom na etničke tenzije u BiH. Može li ova šarolika lokalna zajednica biti primjer i drugim sredinama u BiH?

FTV: „Mreža“, 20. juni

SLUČAJ „LUKAVAC“: Iz priloga Omera Hasanovića o uzrocima i okolnostima tragičnog događaja u kojem je maloljetnik u Lukavcu nedavno ranio nastavnika Nedima Osmanovića, saznajemo o sistemskim greškama u postupanju prema maloljetnim delinkventima. Iz razgovora s predstavnicima MUP-a TK-a, jasno je da se ovaj događaj, koliko god šokantan, nije desio kao „grom iz vedra neba“. Učenik se dva mjeseca prije ranjavanja nastavnika raspitivao o nabavci oružja, o čemu su obaviješteni MUP, a potom Tužilaštvo TK i Centar za socijalni rad Lukavac. Novinar opravdano problematizuje i pitanje pristupa nelegalnom oružju. Kako to da ocu osumnjičenom za nasilje u porodici nije oduzeto nelegalno oružje koje je kasnije iskoristio i njegov sin za ranjavanje nastavnika? Saznajemo i da se protiv referenta za oružje u PU Lukavac odranije vodi krivični postupak, i to za zloupotrebu položaja. Novinar saopćava da je nezvanično riječ o Aleksandru Gospaviću, optuženom za zloupotrebu pri izdavanju dozvola za oružje, čime su pojedini kriminalci lako dolazili do vatrenog oružja. Novinar se potrudio da prilog zasnuje na mnogo izvora, pa u njemu slušamo predstavnike relevantnih institucija uključujući policiju, tužilaštvo, centar za socijalni rad, kantonalno i federalno ministarstvo. U prilogu, nažalost, nema sagovornika iz Osnovne škole „Lukavac Grad“, u kojoj se desila tragedija. Ni menadžmenta, ni zaposlenika, niti ijednog nastavnika, ni predstavnika njihovog sindikata. Novinar navodi da niko iz menadžmenta škole nije pristao na razgovor. Umjesto toga, oglasili su se saopćenjem.

ZAKLJUČAK: U „Danu uživo“ solidan razgovor s Jelenom Trivić. Iako je povod bio Dodikovo „izbacivanje“ visokog predstavika iz Službenog glasnika RS-a, novinar nije propustio priliku ni da je pita o odnosu s Vučićem, kao i Stanivukovićem. Trivić je olako odbacila optužbe na račun Vučićevog rasparčavanja opozicije u RS-u kao teorije zavjere, jer su ova pitanja bila prilično uopćena. U intervjuu BHRT-a „Jedan“ s gradonačelnikom Prnjavora, vrlo pohvalno o njegovoj lokalnoj politici, investicijama i odnosu prema nacionalnim manjinama. Intervju jeste format namijenjen saznavanju sagovornikovih mišljenja. Ipak, u uvodnom prilogu u kojem se izrazito pozitivno predstavlja gradonačelnik, bilo bi dobro čuti i šta opozicija, a šta predstavnici nacionalnih manjina misle o SNSD-ovom gradonačelniku. U tematskom prilogu „Mreže“ o tragediji u Lukavcu kontekstualizovan je ovaj slučaj i zahvaljujući brojnim sagovornicima ukazano na sistemske propuste u tretiranju maloljetnih delinkvenata. Nedostaju predstavnici menadžmenta i zaposlenika škole. S njima bi priča bila kompletnija, a dobila bi i dodatnu ljudsku dimenziju. Nažalost, nisu bili voljni govoriti, pa se ovaj propust ne može adresirati na novinara.

About The Author