BHT1 I FTV: BiH gori, a reporter se češlja

Situaciju u kojoj Milorad Dodik preko NSRS-a zabranjuje djelovanje Ustavnog suda BiH, javni servisi prate različito. Dok FTV upozorava na izostanak reakcija, BHT1 blijedim izvještajima i davanjem prostora uglavnom Dodiku kao da razvodnjava krizu

BHT1 I FTV: BiH gori, a reporter se češlja

BHT1: Mlako javljanje iz Banje Luke

  1. – 27. juni 2023.

KUDA DALJE? Dodik najavljuje zabranu djelovanja Suda BiH, Tužilaštva BiH i SIPA-e na području Republike Srpske. Dramatično se na BHT1 iz studija najavljuju dešavanja posebne sjednice NSRS-a: prijedlog zakona stupa na snagu dan nakon izglasavanja u skupštini. Međutim, u reporterskom javljanju uživo iz Banje Luke nema kritičkog uklona o ovakvim udarima na državu – jednostavno se redaju detalji sa sjednice i primat se daje izjavama Milorada Dodika. Ne pokušavaju reporteri niti dobiti stavove o tome kako čelnici RS-a i oni koji su izglasali zakon protiv Ustavnog suda BiH misle da će se situacija dalje razvijati i da li ovo vodi ka najavama sukoba. Izvještaj je blijed, nema analitičkog pristupa iz Banje Luke, sve dok se ne jave kolege reporteri iz Federacije BiH, što stvara zbunjujući dojam kod gledatelja, jer kao da gledamo priloge na različitim televizijama.

KO JE PRIGOŽIN I ŠTA HOĆE: I BHT1 se bavi pojavom novog aktera ruske uzavrele scene – Jevgenija Prigožina. Politolog Kiril Logov daje nam uvid u to šta se zapravo dešava u Rusiji iako i dalje ostaje nejasno šta se na kraju dogodilo s pohodom na Moskvu u koji je krenuo Wagner. Nedostatak informacija iz Rusije i za medijske poslenike stvara problem u približavanju situacije i objašnjenju aktuelnih odnosa.

NAPAD U BRATUNCU: Devetnaestogodišnji Osman Mehanović, snimatelj Prijatelja Srebrenice, povratnik u Bratunac, napadnut je u ovom gradu te zadobio teške tjelesne povrede. Osude stižu sa svih strana, a iz političkih krugova RS-a i poruka kako se ovaj incident ne smije podvesti pod etničke sukobe. A možda je bio upravo takav. Ne znamo to iz priloga, koji je mogao biti sveobuhvatniji i dati nam uvid u to šta se zapravo desilo u Bratuncu.

Ocjena: 6

 

FTV: Djeca imaju prednost

  1. – 27. juni 2023.

ORBAN NA ČEKANJU: Sjajno otvaranje Dnevnika 2 22. juna: “Viktor Orban je gost Bosne i Hercegovine, ali prednost u Dnevniku ipak dajemo našoj djeci. Vjerujemo da to gost, ali ni gledatelji neće zamjeriti”, kaže voditeljica Nikolina Veljović. U nastavku ide i odličan prilog o djeci oboljeloj od cistične fibroze iz Federacije BiH koja još čekaju na lijek koji bi im produžio život. Izjave djece, empatični pristup, temeljno obrazlaganje simptoma ove podmukle bolesti, te sve ono što sistem treba a nije uradio kako bi omogućio normalno odrastanje i produženje životnog vijeka. Stvarno sve pohvale za uredništvo koje je odabralo ovakvo otvaranje centralne informativne emisije. Djeca umjesto političara!

ORBAN IZBLIZA: Uz napomenu da novinarima nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja, slijedi prilog o posjeti Viktora Orbana našoj zemlji. Nije tajna da čelnik Mađarske podržava politiku koju provodi predsjednik RS-a Milorad Dodik; reporterka Emina Macić pravi kritički uklon prema njegovoj posjeti te se odlučuje za ovu izjavu: “Ne podržavamo politike sankcija i dugoročno vidimo da je dobro da se što više nadležnosti vrati narodima koji žive ovdje i smanji prisustvo stranaca.” FTV pravi iskorak te nakon ove teme emituje prilog koji kontekstualno postavlja Orbana na mjesto kojem i pripada: desničar sa rasističkim stavovima, koji je u bliskim odnosima s Putinom i Trumpom te s Dodikom.

I ŠTA ĆEMO SAD? Tokom cijele sedmice FTV pravi pripremu za ono što je uslijedilo ovog utorka – udar iz RS-a na Ustavni sud BiH. Upozorenja na opasnost ovakvih politika urušavanja ustavnopravnog poretka su brojna, ali poteze OHR-a i Tužilaštva BiH zorno ilustruje reporterka Mirna Ždralović u prilogu koji zapravo uvodi u sedmicu nove usijane političke situacije uzdrmane potezima Milorada Dodika i Narodne skupštine RS. Iz Delegacije EU-a u BiH poručili su kako je bilo kakav pritisak na Ustavni sud BiH neprihvatljiv. Američka i britanska ambasada su još konkretnije u reakcijama na najave iz RS-a da će staviti van snage odluke Ustavnog suda na području ovog entiteta. I desilo se, NSRS je ozakonio nezakonito: usvojio je Dodikov zakon kojim se ruši država – odluke Ustavnog suda se neće primjenjivati u RS-u, prvenstveno zbog, kako se kaže u prilogu Dnevnika 2, uzurpiranja imovine koju ovaj entitet smatra svojom, a ne državnom. Dodik i dalje na fonu nepravde prema RS-u: “da nas preglasavaju stranci i muslimani”, te najavljuje i nove poteze – zabranu djelovanja SIPA-e, Tužilaštva BiH i Suda BiH na području RS-a! Pravosuđe šuti, zatajila i međunarodna zajednica, ko će štititi ustavnopravni poredak BiH, pitaju se u prilogu. I stvarno, ko?

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Dobro je FTV ispratila četvrtu Bh. povorku ponosa: LGBTIQ osobe traže bolje zakone, jednaka prava i isti tretman, pa se ovaj prilog stavlja u kontekst ko je “za”, a ko “protiv” povorke, te kako je ova protestna šetnja izazvala i kontrapovorku koja se protivi nametanju “kvazivrijednosti”. U nastavku, reporterka Senada Mujezinović pravi poseban prilog o tome kakva prava LGBTIQ osobe traže, te koliko su diskriminisani i ugroženi, koliko ih zakon ne prepoznaje, te koliko su izloženi prijetnjama i govoru mržnje. BHT1 također posvećuje dužnu pažnju Bh. povorci ponosa te šalje važnu poruku (ove sedmice mnogo puta upućenu) da ljudska prava nisu švedski sto – da se uzme šta ko želi.

FTV u Dnevniku 2 donosi i poseban prilog o tome ko je ustvari šef grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, te kako je prešao put od dugogodišnjeg Putinovog miljenika do najvećeg problema Kremlja? Bilo je mjesta na oba javna servisa i za sarajevsku šetnju u znak sjećanja na tragično stradale doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.

Plus sedmice

BHT1 

Iz sedmice u sedmicu, iz mjeseca u mjesec, BHT1 pažnju drži na potrošačkoj korpi, na inflaciji koja i dalje divlja, donoseći nam priče ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem, bez sistemske podrške koja bi im omogućila život dostojan čovjeka. Odnos primanja i potrošačke korpe, koji je vrlo ilustrativno predstavljen u prilogu, najbolje govori koliko su plate male, a troškovi života ogromni.

FTV

Odlično podsjećanje koliko nas, i mimo visokih primanja, koštaju političari. Skupocjene limuzine bh. funkcionera – tema je ovo o luksuznom voznom parku onih koji imaju najveće plate i paušale u zemlji, a budžet opterećuju i automobilima posebnih specifikacija koje koriste i u privatne svrhe, te ne postoji sistem kontrole da se utvrdi za kakve se potrebe ova vozila upotrebljavaju. A sve po zakonu – jer im to omogućava pravilnik. Rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje službenog vozila, bez ikakvog nadzora. Nedostatak transparentnosti vodi u zloupotrebe, kažu u Transparency Internationalu BiH. Najviše budžetskog novca se troši na putovanja i kupovinu službenih automobila, zaključuje se na kraju priloga.

Minus sedmice

BHT1

U izvještajima koji su uslijedili nakon glasanja u NSRS-u da se zabrani primjena odluka Ustavnog suda BiH, reporteri su konsultovali stručnjaka za ustavno pravo Nedima Ademovića, što je pohvalno, jer on razborito i razložno objašnjava novonastalu situaciju. Međutim, odluka da se u prilogu na nekoliko sekundi pojavi i pravni ekspert Vlado Adamović, koji je, podsjetit ćemo, nekadašnji sudija Suda BiH i prije 16 godina je proglašen krivim za seksualno uznemiravanje, u najmanju ruku je neobjašnjiva i daje pogrešan dojam – kao da niko drugi osim njega nije mogao dati izjavu da se u BiH dešava “ozbiljna ustavnopravna kriza”.

FTV

Skupština Grada Banja Luka gotovo tri mjeseca nije zasjedala, a sijevaju varnice između gradonačelnika i skupštinske većine i sve su izraženiji zahtjevi za opoziv gradonačelnika Draška Stanivukovića – i sve je dobro postavljeno izuzev činjenice da je za potrebe ovog priloga trebala i izjava samog Stanivukovića, njegov stav o problemima u skupštini i odbornicima koji traže opoziv. Ali nije ga bilo, osim pročitanih izjava gradonačelnika sa društvenih mreža.

About The Author