Macdonald: Medijske slobode su od centralnog značaja za UN

Najnovija dešavanja u BiH mogla bi ugušiti kritičke glasove u medijima i među novinarima

Macdonald: Medijske slobode su od centralnog značaja za UN

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald kazala je na konferenciji “Medijske inovacije i trendovi – Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija” koju je organizirala Federalna novinska agencija (FENA) da su medijske slobode tema koja je od centralnog značaja za Ujedinjene nacije ne samo u BiH nego širom svijeta.

– To je nešto na čemu radimo i podržavamo, ne samo kao predstavnici generalnog sekretara UN u BiH nego i UNESCO, Ured visokog komesara za ljudska prava i druge – kazala je Macdonald koja je bila uvodničarka prvog panela na Konferenciji “Medijske slobode”.

Zabrinut za situaciju u kojoj se nalaze mediji i novinari na globalnom nivou, navela je ona, UN je uspostavio sveobuhvatan plan djelovanja o sigurnosti novinara i ukidanje nekažnjivosti protiv njih.

– Ne govorimo ovdje samo o fizičkim napadima, nego i online, ekonomskim i pravnim napadima. Postoji puno načina da se novinari napadaju i da im se prijeti – rekla je Macdonald.

U nedavnim izjavama tokom Dana slobode medija, podsjetila je, generalni sekretar UN-a istakao je potrebu da se adresiraju napadi na novinare i naglasio ja značaj zaustavljanja napada na one koji govore istinu.

– Nažalost, ne primjećujemo da se situacija na globalnom nivou poboljšava. Novinari i istina su i dalje i u sve većoj mjeri žrtve – rekla je i dodala je.

Kao primjer, navela je kampanju pandemije Covid-19, gdje postoji velika zabrinutost kako se činjenice pogrešno tumače, koriste i zloupotrebljavaju.

– Ovdje se to često vidi na političkoj strani ali i u drugim oblastima, kao što su na primjer, klimatske promjene. Ne samo da se novinari napadaju nego i naučnici, doktori, tehničari i drugi. To izaziva veliku zabrinutost UN-a – kazala je Macdonald.

Govoreći o BiH, rekla je da najnovija dešavanja na političkoj sceni, posebno predložena kriminalizacija uvrede i klevete, izazivaju zabrinutost, te da bi se to moglo iskoristiti da se uguše kritički glasovi u medijima i među novinarima.

Dodala je da komentari posebnih izvjestilaca iz UN-a, na slobodu mišljenja, izražavanja, slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, posebno kriminalizacija uvrede – definitivni su i izričiti u smislu demokratskih standarda i jako je važna sloboda izražavanja, te je potrebno ostvariti taj balans.

– Važno je da nadležni povuku nacrt amandmana i kriminalizaciji klevete i uvrede jer oni jesu u suprotnosti sa standardima – naglasila je Macdonald.

Ured UN-a u BiH, rekla je, objavljuje sveobuhvatan izvještaj o sigurnosti novinara, i to kontinuirano radi kako bi ukazali na važnost teme.

– Mnogi će reći da postoji veliki broj izazova s kojima se novinari suočavaju u obavljanju svog posla. Ne samo da postoje politički pritisci na medije koji su primjetni, nego i ekonomski pritisci, verbalni napadi, prijetnje, online i pravosudno maltretiranje i ograničavanje prava na pristup informacijama – naglasila je.

S obzirom da je radila na Novom Zelandu, primijetila je da je jedna od najvažnijih stvari bila mogućnost građana da imaju pristup informacijama i „to je dio zdravog demokratskog društva koje je od temeljnog značaja“.

– Često korištenje tužbi za klevetu je način da se ušutkaju novinari, zajedno sa povećanjem prijetnji koje su usmjerene prema ženama, novinarkama. Kad se radi o tužbama, one nisu usmjerene samo protiv medija i novinara, nego i prema aktivistima koji rade u zaštiti okoliša, NVO, a neki su ljudi morali čak staviti kuću pod hipoteku da bi platili advokatske troškove, i to obeshrabruje ljude da govore istinu – navela je Macdonald.

Stoga, kako je rekla, Izvještaj nudi nekoliko preporuka da se unaprijedi sigurnost novinara, medija i okruženja, da se udruže napori udruženja civilnog društva, novinarska udruženja i ključne institucije za ljudska prava, Ombudsmeni.

– Od krucijalnog je značaja da se održavaju događaji poput ovog koji će okupiti sve aktere, da daju svoje viđenja i ponude rješenja do kojih će doći. Jer takva rješenja pomoći će institucijama poput UN-a da se rukovode vašim preporukama. Onim što smatrate da će vama biti dobro, istovremeno ćete osigurati da šira zajednica ima takve preporuke – naglasila je Macdonald.

UN u BiH, poručila je, u potpunosti je posvećen pružanju podrške i olakšavanju vašeg rada, osiguranje bolje zaštite novinara u povoljnijem okruženju za medije.

Izvor: federalna.ba/Fena

About The Author