Tri organizacije koje zagovaraju mir u Gazi i Motaz Azaiza nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Norveški Nobelov odbor drži nominacije u tajnosti, ali ponekad objavi ko je nominiran

Tri organizacije koje zagovaraju mir u Gazi i Motaz Azaiza nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Akademici sa Slobodnog univerziteta u Amsterdamu rekli su da su za Nobelovu nagradu za mir nominirali organizacije sa sjedištem na Bliskom istoku EcoPeace, Women Wage Peace i Women of the Sun zbog njihovih mirovnih napora u vezi rata između Izraelaca i Palestinaca.

– Oni okupljaju zajednice kako bi izgradili mir na Bliskom istoku s posebnim fokusom na ulogu žena i klimatsku pravdu – napisao je univerzitetski odjel za studije mira i sukoba.

Norveška zastupnica Ingvild Wetrhus Thorsvik rekla je za list VG da je nominirala palestinskog novinara Motaza Azaizu za njegov rad na dokumentiranju uvjeta u Gazi.

– Putem slika Azaizasa Instagram ima više od 18 miliona ljudi širom svijeta uvid u to kako strašni događaji utiču na građane Gaze – kaže Ingvild Wetrhus Thorsvik za VG.

Kaže da cijeni što Azaiza daje fotografije i videozapise koje izraelske vlasti ne žele da vidimo.

Srijeda je posljednji dan za nominacije za Nobelovu nagradu za mir 2024. godinu. Norveški Nobelov odbor drži nominacije u tajnosti, ali oni s pravom nominacije ponekad objave koga su nominirali.

Nagrada za mir i ostale Nobelove nagrade dodjeljuju se 10. decembra, na godišnjicu smrti utemeljitelja nagrade Alfreda Nobela 1896. godine.

Izvor: N1/AP

About The Author