Kineska novinarka koji je promovirala pokret #MeToo osuđena na pet godina zatvora

Kao datum puštanja Huang naveden je 18. septembra 2026. godine

Kineska novinarka koji je promovirala pokret #MeToo osuđena na pet godina zatvora
Foto: Ayala from Pexels

Kineska novinarka koja je promovirala prava žena kao dio pokreta #MeToo osuđena je na pet godina zatvora pod optužbom za poticanje na podrivanje državne vlasti, gotovo tri godine nakon što su ona i aktivista privedene.

U presudi dostavljenoj Associated Pressu navodi se da će se Huang Xueqin također suočiti s novčanom kaznom od 14.000 dolara, čime se naglašava netolerancija vladajuće Komunističke partije prema bilo kakvom aktivizmu izvan njihove kontrole u sistemu kojim dominiraju muškarci.

Kineski pokret #MeToo nakratko je cvjetao prije nego što ga je vlada ugasila. Kina često ušutkava aktiviste držeći ih u izolaciji dugo vremena, a zatim ih osuđuje na zatvor.

Kao datum puštanja Huang naveden je 18. septembra 2026. godine, uzimajući u obzir da je od ranije u zatvoru. Suoptuženi Wang Jianbing osuđen je na tri godine i šest mjeseci po istoj optužbi. Wang je poznatiji po svojim aktivnostima za radnička prava, ali je također pomagao ženama da prijave seksualno uznemiravanje.

Čini se da su se slučajevi Huanga i Wanga isprepleli kao dio najnovijeg vala općeg slamanja zagovornika prava, trenda koji prethodi pokretu #MeToo i uključuje prethodne incidente poput pritvaranja žena 2015. godine koje su dijelile pamflete protiv seksualnog uznemiravanja.

Radeći kao slobodna novinarka, Huang je pomogla u pokretanju prvog slučaja #MeToo u Kini 2018. godine kada je objavila optužbe za seksualno uznemiravanje koje je iznijela jedna studentica protiv supervizora na jednom od najprestižnijih kineskih univerziteta.

Prijatelji kažu da su Huang i Wang nestali 19. septembra 2021. godine, dan prije nego što je Huang trebala odletjeti u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi započela magistarski studij o rodnom nasilju i sukobima na Univerzitetu u Sussexu. Suđenje im je počelo u septembru 2023. godine.

Međunarodna ženska medijska fondacija ranije je Huang dodijelila nagradu Wallis Annenberg Pravda za žene novinarke.

Izvor: AP

About The Author