Christophe Deloire, čovjek koji se trudio zaštititi novinare

Deloire, koji je i sam bio novinar i pisac, javno je lobirao i radio iza kulisa na promociji slobode medija u zemljama koje su novinarima stavile brnjicu

Christophe Deloire, čovjek koji se trudio zaštititi novinare

Christophe Deloire, čija je nestranačka organizacija za zaštitu novinara spašavala disidente iz zatvora i zagovarala različita stajališta u profesiji diljem svijeta, preminuo je u subotu u Parizu. Imao je 53 godine.

Uzrok su bile komplikacije raka mozga, prema Reporterima bez granica, medijskoj grupi za koju je služio kao generalni sekretar posljednjih 12 godina.

Deloire, koji je i sam bio novinar i pisac, javno je lobirao i radio iza kulisa na promociji slobode medija u zemljama koje su novinarima stavile brnjicu. Pomogao je u pregovorima za oslobađanje onih kojima je prijetilo hapšenje, koji su zatvoreni ili držani kao taoci.

Godine 2023. Reporteri bez granica, poznati po francuskim inicijalima RSF, koordinirali su tajnim bijegom Marine Ovsyannikove, bivše novinarke ruske državne televizije koja je razbjesnila Kremlj upadom u informativni program uživo 2022. godine kako bi osudila invaziju na Ukrajinu.

Ovsyannikova je novčano kažnjena i prisiljena birati između zatvora i progonstva. Zatim je, nakon još jednog javnog protesta, stavljena u kućni pritvor do suđenja. Po savjetu svojih advokata, pobjegla je iz Rusije sa svojom 11-godišnjom kćeri, izbjegavajući vlasti mijenjajući automobile nekoliko puta prije nego što se vukla kroz blato kako bi prešla granicu i stigla do Francuske.

Deloire također je pomogao u oslobađanju Oliviera Duboisa, francuskog novinara kojeg su oteli islamski ekstremisti u Maliju i držali u pritvoru gotovo dvije godine dok nije oslobođen 2023. godine.

Kao vođa i glasnogovornik RSF-a sa sjedištem u Parizu, Deloire je nadgledao program snabdijevanja ukrajinskih novinara zaštitnom opremom i obukom nakon početka ruske invazije, te je uspostavio Inicijativu novinarskog povjerenja za potvrdu valjanosti novinskih izdanja kao načina da se vratiti povjerenje javnosti u medije.

U svojoj potrazi za pluralizmom u profesiji, Deloire je bio vodeći protivnik imenovanja prošlog ljeta Geoffroya Lejeunea, krajnje desnog medijskog mogula, za glavnog urednika Le Journal du Dimanche, jedinih francuskih nedjeljnih novina.

Godine 2017., protestvujući protiv podmetanja auto bombe u kojem je ubijena Daphne Caruana Galizia, najpoznatija malteška istraživačka novinarka, Deloire je izjavio: “Olovka pobjeđuje strah.”

Također je upozorio da je pandemija koronavirusa imala obeshrabrujući učinak na slobodu izražavanja, dopuštajući vladama da “iskoriste činjenicu da je politika na čekanju, da je javnost prestrašena i da protesti ne dolaze u obzir, kako bi nametnuli mjere koje bi bile nemoguće u normalnim vremenima.”

I branio je Juliana Assangea, čije izručenje traže Sjedinjene Države iz Britanije nakon što je WikiLeaks, organizacija koju je on osnovao, objavila informacije analitičarke američke obavještajne službe Chelsea Manning 2010. godine.

Izvor: The New York Times

About The Author