Mijatović: Mediji bi trebali igrati pozitivnu ulogu etičkim izvještavanjem u BiH

Kaže da bi mediji trebali izbjegavati da postanu oruđe dobro orkestrirane ratne mašinerije, kao što se dešavalo u prošlosti

Mijatović: Mediji bi trebali igrati pozitivnu ulogu etičkim izvještavanjem u BiH

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kazala je da je sada vrijeme da se o pitanju Bosne i Hercegovine radi na deeskalaciji tenzija, boljim korištenjem multilateralnih alata za dijalog, saradnju i koordinaciju koje pružaju međunarodne organizacije.

Između ostaloga, kazala je da bi mediji trebali igrati pozitivnu ulogu etičkim izvještavanjem i izbjegavanjem da postanu oruđe dobro orkestrirane ratne mašinerije, kao što se dešavalo u prošlosti jer je sloboda medija stub demokratije

– Potrebno je da se osigura odgovornost i da se razotkriju kršenja ljudskih prava – istaknula je Mijatović.

Tvrdi da Bosna i Hercegovina to ne može sama te da bi susjedne zemlje i pojedinačno i kao dio međunarodnih organizacija trebale podržati inicijative koje imaju za cilj to i izbjegavati ponašanje koje može ugroziti njihovu realizaciju.

Ona ističe da je trenutna situacija opasna i za ljude koji žive u BiH, ali i za one koji su u Evropi. Također, smatra da ponovno pojavljivanje takvog diskursa trebalo bi da izazove alarm i podsjeti na brutalnost i ozbiljna kršenja ljudskih prava, navela je Mijatović na Twitteru označavajući Ured visokog predstavnika (OHR).

– One su vezivno tkivo kolektivnog života i stepen nerazumijevanja do kojeg ljudska bića u određenim situacijama mogu doći zapaljena riječima može imati poguban učinak na događaje iz stvarnog života i dovesti do opasnih situacija – upozorava.

Mijatović je navela i nekoliko koraka ka deeskalaciji spominjući i Izborni zakon BiH. Kao prvo je navela da Ustav BiH i Izborni zakon moraju biti lišeni diskriminatorne prirode i postati inkluzivni.

Podsjetila je da je prije 13 godina, Evropski sud za ljudska prava utvrdio u presudi Sejdić-Finci da je Ustav zemlje i Izborni sistem zasnovan na etničkoj pripadnosti diskriminatorski.

– Kao drugo, govor mržnje, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca moraju prestati. Umjesto ratnih huškanja i širenja propagande koja izaziva podjele, političari u BiH i regionu trebaju raditi na poboljšanju međuetničkih odnosa i osigurati da svačija prava budu jednako zaštićena – dodala je.

Kaže da je treći imperativ hitno se pozabaviti poboljšanjem kvaliteta života i premošćavanjem nejednakosti, navodeći da je potrebno uložiti više napora u institucionalne i ekonomske reforme, uključujući omogućavanje nezavisnog i efikasnog rada pravosudnih organa, kao i borbu protiv korupcije.

Izvor: Twitter/Hayat

About The Author