Rusija stavila imovinu Muratova pod državno upravljanje

Norveški izdavač Amedia ranije je prepustio potpunu kontrolu nad svojim ruskim štamparijama u vlasništvo Muratovu

Rusija stavila imovinu Muratova pod državno upravljanje
FOTO: Olaf Kosinsky/Lupiga.com

Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je izdavačku imovinu koju kontrolira ruski novinar Dmitry Muratov, dobitnik Nobelove nagrade, na privremeno državno upravljanje, navodi se u predsjedničkom dekretu.

Norveški izdavač Amedia prepustio je potpunu kontrolu nad svojim ruskim štamparijama u vlasništvo Muratovu, uredniku i kolaureatu Nobelove nagrade za mir, u aprilu 2022. godine navodeći da su akcije Rusije u Ukrajini onemogućile Amediji nastavak štampanja u Rusiji.

Putin je potpisao dekrete kojima preuzima privremenu kontrolu nad imovinom koja pripada četiri zapadne kompanije u Rusiji.

Amedijina bivša imovina u Rusiji još uvijek nosi ime kompanije, a dekretom su navedene štamparije u pet gradova čije je upravljanje prešlo na Federalnu agenciju za upravljanje imovinom, Rosimushchestvo.

Vlasti u Rusiji Muratova su označile “stranim agentom što je oznaka koju on pokušava ukloniti.

Novaya Gazeta prethodno je koristila Amedijine štamparije, ali su novine prestale izlaziti u Rusiji 2022. godine kao odgovor na zakon koji je izricao oštre kazne za diskreditiranje akcija ruske vojske u Ukrajini. Mnogi novinari od tada su se ponovno okupili u novoj publikaciji u Latviji.

Izvor: Reuters

About The Author