Ruski sud ponovo kaznio Wikipediju zbog članka o ratu u Ukrajini

Ovo je sedma kazna za Wikimediju i one ukupno sada iznose oko 103.000 dolara

Ruski sud ponovo kaznio Wikipediju zbog članka o ratu u Ukrajini

Ruski sud ponovo je kaznio Fondaciju Wikimedia, koja je vlasnik Wikipedije sa 24.510 dolara jer nije izbrisala, kako je rečeno, “zabranjeni sadržaj” koji se odnosi na rusku vojsku, a u pitanju je sedma kazna izrečena Wikimediji u 2023. godini zbog neuklanjanija zabranjenih informacija. Kazne sada iznose ukupno oko 103.000 dolara.

Najnovija kazna određena je za neuklanjanije članka o vojnoj jedinici koji je sadržavao “povjerljive vojne informacije” o njenoj lokaciji, sastavu i opremi, uključujući informacije vezane za napredak onoga što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Wikimedia nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Ranije je rečeno da su informacije na koje su se ruske vlasti žalile dobro potkrijepljene i u skladu su sa standardima Wikipedije.

Wikipedia je jedan od rijetkih preživjelih nezavisnih izvora informacija na ruskom jeziku od kada je državni udar na online sadržaj intenziviran nakon što je Moskva prošle godine izvršila agresiju na Ukrajinu.

– Još ne blokiramo Wikipediju, za sada nema takvih planova – rekao je prošle sedmice ministar za digitalne poslove Maksut Shadaev.

Izvor: Interfax

About The Author