Objavljen konkurs za regionalnu novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’

Novinare mogu nominirati udruženja, neformalne grupe, grupe civilnog društva, urednici, novinari, sindikati, naučno-obrazovne institucije te univerzitetski nastavnici iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore

Objavljen konkurs za regionalnu novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’
Foto: Mreža mira

Helsinšiki parlament građana Banja Luka raspisao je, sa partnerima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu Srđan Aleksić, koja će biti dodijeljena u Banjoj Luci na Međunarodni dan ljudskih prava.

– Nakon deset godina dodjele Novinarske nagrade u BiH, odlučili smo raspisati poziv za region, sa novim kriterijima i novim kategorijama za nagradu. Nagrada će biti dodijeljena 10. decembra u Banjoj Luci, u povodu Dana ljudskih prava – saopćio je Helsinški parlament građana Banja Luka.

Nagrada se dodjeljuje novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u tri kategorije – za novinarsku hrabrost i izuzetnost; za doprinos zajednici i za medije.

Kako je pojašnjeno, Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost dodjeljuje se novinarima koji su se istakli temeljitim, profesionalnim i etičnim izvještavanjem o korupciji, potrošnji javnih sredstava, uništavanju prirodnih resursa, političkim manipulacijama, nasilju, veličanju ratnih zločinaca ili drugim temama koje su tabu ili o kojima se rijetko ili jednostrano izvještava.

Nagrada za doprinos zajednici dodjeljuje se novinaru ili grupi autora za kontinuirano izvještavanje o pomirenju, inkluziji, zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i vladavini prava, koje je donijelo konkretnu korist građanima i/ili zajednicama u kojima žive.

Također, nagrada za medije dodjeljuje se medijima iz regiona, koji se ističu odgovornom uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava i slobode medija.

Novinare i medije mogu nominirati udruženja, neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, urednici u medijima, novinari, sindikati, naučno-obrazovne institucije te univerzitetski nastavnici iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Rok za nominaciju je 1. novembar ove godine. Novinari i mediji ne mogu se direktno prijaviti na Konkurs.

– Odluku o dodjeli nagrade u sve tri kategorije donijet će stručni žiri koji čine novinari i medijski stručnjaci iz država koje učestvuju na konkursu – navodi se.

Za nagradu u prve dvije kategorije za novinare potrebno je poslati od jedne do maksimalno tri snimljene emisije ili teksta/priloga novinara koji se nominira, a koji ispunjavaju kriterije za nagradu u ove dvije kategorije, i koji su objavljeni u periodu od 1. septembra 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

Za nagradu u trećoj kategoriji potrebno je poslati link na web stranicu medija i do tri emisije, priloga ili teksta koji svjedoče o ispunjavanju kriterija za nagradu u ovoj kategoriji.

Izvor: Helsinšiki parlament građana Banja Luka

About The Author