RTRS I BNTV: Farsični dokument o Jeleni Trivić

Gotovo da više i nema profesionalnih standarda koje RTRS nije prekršio, a i BNTV sve dublje tone u navijačke vode

RTRS I BNTV: Farsični dokument o Jeleni Trivić

RTRS: Sramna uloga

  1. – 19. septembar 2022.

LAŽNA DOBRODOŠLICA: Vraća li se Bosna i Hercegovina u 1992. godinu? Da li poruke koje su iz Bijeljine 15. septembra s proslave Dana srpskog jedinstva  (zajednički praznik RS-a i Srbije) javnosti uputili Milorad Dodik i Aleksandar Vučić predstavljaju isto ono što su činili lideri bosanskih Srba i Slobodan Milošević prije tri decenije?

Mnogo je tu spornih elemenata, od Dodikovog izražavanja dobrodošlice po kojoj je predsjednik Vučić došao „u svoje, na svoje i među svoje“, do Vučićeve tvrdnje da je „ovo istorijski trenutak da se ujedinimo pod našom trobojkom“. Iako je u BiH u jeku predizborna kampanja, iako se lider SNSD-a svim sredstvima bori za naklonost birača, iako je nacionalistička retorika sastavni dio predizbornog „folklora“, na osnovu izvještaja kojem smo svjedočili u Dnevniku 2 Javnog RTV servisa RS-a, malo ko sve to može prihvatiti ravnodušno.

SAMO JEDAN NAROD: Jer iz političkih poruka, kao i načina na koji je pomenuti izvještaj gledateljima prezentiran, iščitavala se jasna poruka da je bh. entitet Republika Srpska samo entitet srpskog naroda. U kojem za ostale nema mjesta, ili ga uskoro neće biti. RTRS već je jednom odigrao sramnu ulogu u kovanju rata u BiH, a po svemu sudeći, i sada ima namjeru da, ako ne pomoći u nekom novom oružanom sukobu, onda svesrdno raditi na podizanju međuetničkih tenzija.

SUVIŠNA SJEDNICA: Proslava Dana srpskog jedinstva, odnosno način na koji je taj događaj prezentiran u Dnevniku 15. septembra, bila je vrhunac dešavanja na političkoj sceni RS-a. Njemu je prethodila najava posebne sjednice Narodne skupštine RS, zakazana na zahtjev Milorada Dodika, kako bi se potvrdio njegov veto u Predsjedništvu BiH, odnosno uskraćivanje agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH.

Danima prije sjednice parlamenta bilo je sasvim izvjesno da opozicija neće Dodiku dati podršku. Združeni pokušaji aktuelne vlasti u RS-u i uredništva Dnevnika da se gradnjom teze da je svako drugačije mišljenje direktan atak protiv RS-a, više ne prolaze.

ANALITIČKA UBJEĐIVANJA: Argumenti opozicije o razlozima za nepotrebno konfrontiranje s Njemačkom gledateljima su bili prezentirani u doslovno dvije rečenice lidera SDS-a Mirka Šarovića i kandidatkinje za predsjednicu RS-a Jelene Trivić. No zato se na vremenu nije štedjelo kada su u pitanju analitičari. Ovog puta bio je to Aleksandar Mitić iz Beograda, koji je trebao uvjeriti srpski puk da „opozicija vodi podaničku politiku“.

POSTALI VIDLJIVI: Iz tog izvještaja (13. septembar) izdvajamo izjavu predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića koji je poručio da raspravljanjem i odlučivanjem o tako bitnim pitanjima „Republika Srpska postaje vidljiva na međunarodnoj sceni“. I možemo se složiti s tom konstatacijom. A da RTRS nije tek megafon vlasti, ova Čubrilovićeva izjava bila bi povod za analizu koja je korist, tačnije šteta, od te vidljivosti na međunarodnom planu.

ŠTA JE VIJEST DANA: Koliko god se uredništvo Dnevnika 2 trudilo da relativizira stvarnost i ublaži evidentni politički poraz koji je Milorad Dodik doživio na sjednici Narodne skupštine, izvještaj emitovan 14. septembra možemo ocijeniti samo tragikomičnim. Vijest dana bila je da veto na davanje agremana njemačkom ambasadoru nije potvrđen. U interpretaciji novinara RTRS-a, vijest je da je „Narodna skupština usvojila zaključke kojima se odbacuje Rezolucija Bundestaga o BiH i odbacuje njemački intervencionizam“.

U izvještaju su se nizali Dodikovi i komentari svih lidera stranaka vladajuće većine, čiji je zajednički sadržilac nemušt pokušaj da se poraz proglasi pobjedom. I ponovo oštrica usmjeri ka opoziciji i optuži je se da „radi za interese Sarajeva, a ne RS-a“.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

BNTV: Srbija = Aleksandar Vučić

  1. – 19. septembar 2022.

MANJE EUFORIJE: Uz daleko manje euforije, u Dnevniku emitovanom 15. septembra donesen je izvještaj o proslavi Dana srpskog jedinstva u Bijeljini. Obraćanje Milorada Dodika je izignorisano, a gledaoci su čuli kratku izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i izdvojenu izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da „treba da se ujedinimo kao Srbi pod jednom zastavom, jer i danas u trenu možemo da izgubimo i slobodu i državu“. Umjesto toga, isticanje da je vlast RS-a pokušala ovaj događaj iskoristiti za vlastitu promociju i izignorisati opoziciju, „ali da su ih Vučić i patrijarh prepoznali i srdačno ih pozdravili“.

VUČIĆEV INTERVJU: Ključna tema bio je dolazak predsjednika Srbije na BNTV i intervju koji je dao za Dnevnik. Vučić nije ništa novo kazao ni o odnosima Beograda i Prištine ni o putnom povezivanju Sarajeva i Beograda, i odbio je da, kako je rekao, „govori o političkim odnosima u RS-u jer ne želi da se u njih miješa“. No ono što je ključno jeste da su gledatelji do detalja upoznati sa svakim minutom Vučićevog boravka u toj medijskoj kući: od dolaska i pozdravljanja s direktorom i vlasnikom Vladimirom Trišićem te obilaska zgrade BNTV-a, preko priprema za intervju u studiju, do ispraćaja. Ukupno uzevši, sve je to, gledano iz profesionalnog ugla, izazivalo nelagodu. Ali takav odnos BNTV-a ne treba čuditi jer smo u više navrata navodili da je za BNTV Srbija jednako Aleksandar Vučić.

PROMOCIJA OPOZICIJE: Jednako kao i RTRS, i uredništvo Dnevnika BNTV-a svoje kapacitete usmjerilo je ka promovisanju stavova „svojih kandidata“, odnosno opozicije. U nedjelji iza nas dva su događaja bila povod kako bi se diskreditovala aktuelna vlast. Prvi je sjednica Narodne skupštine na kojoj nije potvrđen Dodikov veto za davanje agremana njemačkom ambasadoru u BiH. Za sve koji nisu pratili skupštinsko zasjedanje, uredništvo se potrudilo predstaviti ključne podatke: da poslanici vladajuće koalicije nisu glasali za Dodikov veto, već ostali uzdržani, te da je sjednica održana mimo zakonom utvrđenog roka. Drugim riječima, da je Dodik i imao dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, koja bi veto potvrdila, on ne bi imao pravnu snagu.

ZORAN KOD MILORADA: Drugi događaj je privatna posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Miloradu Dodiku. Milanović je Dodika na njegovom imanju posjetio nakon boravka u Jajcu, gdje je prisustvovao obilježavanju godišnjice vojne operacije „Maestral“. U fokus je stavljen njegov govor u kojem je istakao ulogu vojske Hrvatske u oslobađanju 13 opština na sjeverozapadu BiH 1995. godine. U RS-u se pak ta vojna akcija veže, kako se navodi, za progon 100.000 Srba iz njihovih domova, pa je Dodiku to opozicija izuzetno zamjerila.

Da nema događaja koji se ne može koristiti u kampanji, potvrdio je izvještaj emitovan 18. septembra o obilježavanju 27. godišnjice „odbrane zapadnokrajiških opština“ u Kozarskoj Dubici. Okupljena opozicija daleko se manje zanimala za pomen poginulim, pa je u središtu pažnje ponovo bio odnos Dodik – Milanović. Obogaćen komentarima Jelene Trivić i Branislava Borenovića te za Dnevnik neprihvatljivo dugom izjavom Nebojše Vukanovića, koji je samo reciklirao sopstvenu tezu da je „Milorad Dodik kadar hrvatske službe bezbjednosti“.

POVRŠAN ODNOS: U sjeni dnevnopolitičkog nadmetanja vlasti i opozicije ostao je život sa svim problemima koje donosi građanima. Bilježimo i u pojedinim izvještajima krajnje površan odnos prema određenim temama, kao što je odustajanje od dokapitalizacije Rudnika željezne rude „Ljubija“. Nije sporno navođenje da je riječ o predizbornom manevru vlasti, no slučaj “Ljubija“ daleko je kompleksniji, što je novinaru u cijelosti ostalo ispod radara.

RS I BiH: Novinari Dnevnika nastavljaju praksu, na koju smo već upozoravali, striktnog odvajanja RS-a i BiH. Pa smo tako saznali da su se dvoje Marokanaca, otac i kći, „na proputovanju kroz RS i BiH zadržali nekoliko dana u Bijeljini“. Ako se RS osamostalila, bilo bi korektno da tu informaciju podijele s javnosti.

Ocjena: 2

U službi izbora

Kako predizborna kampanja odmiče tako obje medijske kuće sve očiglednije sve resurse stavljaju u službu pozicioniranja svojih favorita. Kad je riječ o RTRS-u, gotovo da više i nema profesionalnih standarda koje nije prekršio, no i BNTV sve dublje tone u navijačke vode.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja se bavila enormnim količinama hrane koje u BiH na godišnjem nivou završavaju na otpadu. Odgovornost za to snose postojeći zakoni prema kojima je trgovinskim lancima i restoranima isplatnije da hranu bacaju nego je doniraju.

Minus sedmice

RTRS

Da RTRS može uvijek neprofesionalnije od svega do sada viđenog, potvrdio je izvještaj emitovan u Dnevniku 18. septembra. Pozivajući se na pisanje portala Glas naroda, javnosti je plasiran lažni dokument američke vlade (Odjel za odbranu) u kojem se navodi da je Jelena Trivić iz Sjedinjenih Država dobila 10 miliona dolara za izbornu kampanju. I najpovršniji pogled na navodni dokument, više puta zumiran na ekranu, ukazuje da je riječ ne samo o falsifikatu nego i da ga je sačinio neko sa i više nego oskudnim znanjem engleskog jezika. Komentari Milorada Dodika i podobnih analitičara samo su dodatno ukazali na koji nivo farse se svela predizborna kampanja  aktuelne vlasti i služenje RTRS-a istoj.

BNTV

Do neukusa dovedeno dodvoravanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom intervjua za Dnevnik 2.

About The Author