Iskazana potreba za razvojem modela cjeloživotnog učenja medijske pismenosti

Evropska komisija pozvana da razmotri potrebu za učinkovitijim metodama za rješavanje problema dezinformacija

Iskazana potreba za razvojem modela cjeloživotnog učenja medijske pismenosti
Foto: LegalZoom

Vijeće Evropske unije, u okviru hrvatskog predsjedanja, usvojilo je dokument “Zaključci o medijskoj pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja“. U okviru kulture i audiovizualne djelatnosti medijska pismenost bila je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, koje je prepoznalo važnost te teme u modernom digitalnom svijetu.

“Zaključci o medijskoj pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja” zadržali su izvornu ideju hrvatskog predsjedavanja, koje je željelo ukazati na važnost sustavnog i strateškog pristupa medijskoj pismenosti, kao jednoj od ključnih kompetencija za život i rad u moderno doba, ali i jednom od glavnih rješenja u borbi protiv dezinformacija.

Na početku dokumenta konstatira se da su novi mediji i komunikacijske platforme promijenili društvene i komunikacijske odnose, utjecali na kulturne i kreativne industrije te promijenili medijski krajobraz i način na koji proizvodimo, distribuiramo i konzumiramo sadržaj.

Međutim, kako stoji u dokumentu, novo je doba uz brojne prednosti donijelo i sve veću količinu dezinformacija, manipulacija i govora mržnje. Ističe se i da je velika globalna kriza, kao što je pandemija koronavirusa, ukazala na važnost sistemskog pristupa razvoju medijske pismenosti i osnaživanju građana, kao i na potrebu za pouzdanim izvorima informacija i transparentnošću internetskih platformi.

Dokument zagovara potrebu razvoja modela cjeloživotnog učenja medijske pismenosti za sve generacije, te potiče kulturne ustanove na uključivanje u razvoj medijske pismenosti.

Također se ističe da bi mediji, posebno javni medijski servisi, trebali imati istaknutiju ulogu u projektima medijskog obrazovanja. Naglašeno je i da važnu ulogu mogu imati nacionalna regulatorna tijela za medije, koja mogu aktivno promovirati, organizirati i koordinirati aktivnosti u vezi s medijskom pismenošću.

Zaključcima je konstatirano i da nedostatak transparentnosti internetskih platformi i njihova primjena algoritama može pogoršati problem dezinformacija, ugroziti medijski pluralizam, te potaknuti senzacionalizam, ekstremni sadržaj i clickbait novinarstvo, kao i utjecati na javno mnijenje i potencijalno dovesti do polarizacije društva.

Stoga se Evropsku komisiju poziva da razmotri potrebu za učinkovitijim metodama za rješavanje problema dezinformacija, pri čemu transparentnost i odgovornost internetskih platformi treba biti ključno načelo.

Ukazuje se i da jačanje profesionalnog novinarstva, nezavisnih medija, istraživačkog novinarstva i medijskog pluralizma doprinosi zaštiti demokracije.

Komisija i države članice pozvane su i da podrže audiovizualnu industriju u razvoju kvalitetnog evropskog sadržaja i distribucijskih platformi, uzimajući u obzir ekonomske posljedice pandemije bolesti Covid-19 na audiovizualni sektor općenito.

Izvor: medijskapismenost.hr/Robert Tomljenović

About The Author