RTRS I BNTV: Virus se vraća, s njim i drastične razlike u izvještavanju

Javni servis prati vlast i relativizira porast novozaraženih. Za one koji su željeli sveobuhvatnu sliku stanja u BiH, tu su dnevnici BNTV-a

RTRS I BNTV: Virus se vraća, s njim i drastične razlike u izvještavanju
Foto: N1

RTRS: Dodik protiv države

15. – 21. juni 2020.

MILORAD I USTAV: Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, iako formalno preslab, posljednja je karika samovlašću koje provodi parlamentarna većina u Narodnoj skupštini RS-a. Mehanizam zaštite vitalnih nacionalnih interesa stoga se koristi kada su u pitanju evidentna kršenja prava konstitutivnih naroda. Vlast RS-a Klub Hrvata ima pod kontrolom i sada se otvara agresivna kampanja vladajućih struktura na čelu s Miloradom Dodikom kako treba prići izmjeni Ustava RS i ukinuti Vijeće naroda.

Da li je to u praksi moguće izvesti a da se u pitanje ne dovede i ustavno načelo jednakopravnosti konstitutivnih naroda u RS-u, šta o tome kažu bošnjački političari u RS-u, ko je utvrdio, i na osnovu kojih pokazatelja, da Bošnjaci zloupotrebljavaju institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa, samo su neka od pitanja na koja u dnevnicima novinari nisu tražili odgovore.

OTKUD RATKO TAMO: Kako se to i zbog čega Ratko Mladić, ratni komandant vojske bosanskih Srba, obreo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, i za koje je ratne zločine, uključujući i genocid, nepravomoćno osuđen, podaci su koje gledatelji Dnevnika 2 neće čuti. Umjesto toga tek niz komentara o „ugroženosti zdravlja generala Mladića“ i zahtjevi Tribunalu da mu se „osigura adekvatno liječenje“. Šta na sve navode koji stižu od Mladićevog sina, Milorada Dodika i predstavnika Boračke organizacije RS kaže Tribunal u Hagu, RTRS ne zanima.

CRNA GORA: Intervencija policije u Budvi u pokušaju da novoizabrana vlast u tom gradu preuzme dužnost, za Milorada Dodika je „ravna policijskoj brutalnosti koja se dešavala u SAD-u“. Reporterska ekipa RTRS-a boravila je 17. juna u Budvi i gledatelje do tančina upoznala šta kažu oni građani koji su na strani prosrpske opozicije u toj državi. Novinarka Nataša Miljanović Zubac za mišljenje nije pitala vlasti Crne Gore. I to, nažalost, kada su u pitanju izvještaji o dešavanjima u toj državi, nije prvi put.

VERBALNI OBRAČUN: Tokom zvanične posjete Srbiji, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov primio je i delegaciju RS-a predvođenu Miloradom Dodikom. Ovo navodimo jer iz snimaka emitovanih sa susreta vidljivo je da nije bilo poštivanja protokola, odnosno istaknute zastave BiH, no Lavrova to nije omelo da iznese niz negativnih opažanja o unutrašnjim odnosima Bosne i Hercegovine i djelovanju Ureda visokog predstavnika. Kada je u pitanju BiH, ruska vanjska politika krajnje je neobjektivna i istupi Lavrova nisu iznenađenje. A to za posljedicu, u pravilu, ima i novi verbalni obračun Dodika s državom koju predstavlja.

Ocjena: 1

BNTV: Odlično o epidemiji, jednostrano o Crnoj Gori

15. – 21. juni 2020.

EPIDEMIJA I POGORŠANJE: Informacije o pogoršanju epidemiološke situacije u BiH ponovo su dominirale udarnim minutama Dnevnika. Gledatelji su informisani o ukupnom broju zaraženih na nivou države i upoznati sa statistikom koja se odnosila na broj stanovnika, broj testiranih osoba, broj zaraženih i umrlih. Sve je to ukazalo na ozbiljnost epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, ali i na relativizaciju zvaničnih institucija, koje umjesto konkretnih koraka konstantno apeluju na savjest građana i pozivaju ih da budu odgovorni.

VAUČERI I VLAST: I dok na jednoj strani svjedočimo novom valu oboljelih od Covida-19, na drugoj strani vlast nastavlja kampanju za podjelu turističkih vaučera. U Dnevniku 16. juna, na osnovu spiska turističkih objekata kojima se daju vaučeri od 100 KM po jednom korisniku uz obaveznu doplatu za još tri dana boravka, ukazano je da su isti u vlasništvu pojedinaca bliskih vlasti ili iz njenih struktura. Na temelju ankete provedene među građanima RS-a, jasno je da je malo onih koji će vaučere iskoristiti. Jer im je, kažu, ove godine prioritet kako preživjeti, a ne gdje otići na odmor.

LJUDI BEZ POSLA: Za neke izjave i stavove koje iznose predstavnici vlasti, ili, u konkretnom primjeru, sindikata, nije potrebno dodatno pojašnjenje. Izdvajamo primjer izjava predsjednice Saveza sindikata RS i entitetskog premijera u kojima je iskazano „obostrano zadovoljstvo na pomoći Vlade radnicima i privredi tokom pandemije koronavirusa“. To što je blizu šest hiljada radnika tokom tog perioda ostalo bez posla, za Sindikat RS-a nije problem (Dnevnik 2, 17. juni).

JAVNE NABAVKE: U dnevnicima je nastavljeno i praćenje novih informacija o javnim nabavkama medicinske opreme u Republici Srpskoj te istragama koje provode istražni i pravosudni organi na entitetskom i državnom nivou. Kako je prema zvaničnim podacima riječ o milionima maraka javnog novca za koji postoji sumnja da nije utrošen na zakonit način, smatramo važnim nastavak izvještavanja javnosti o ovim temama.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Način izvještavanja o novom valu Covida-19 i nove bitne razlike uređivačkih politika: javni servis prati vlast i relativizira porast novozaraženih. Za one koji su željeli sveobuhvatnu sliku stanja u BiH, dnevnici BNTV-a nudili su te informacije. S druge strane, izvještaji iz Crne Gore bili su identični, ponudivši gledaocima samo izjave opozicije, ne i vlasti.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Mini reportaža o tragačima tartufa u okolini Banjaluke.
BNTV
Danina Milaković je 19. juna obradila pitanje kontrole postupaka javnih nabavki u BiH. Javnost je suočena s poraznim pokazateljem da Agencija za javne nabavke kontroliše jedan od 135 provedenih postupaka, pravdajući to nedostatkom uposlenika. Iz Transparency Internationala BiH upozoravaju da loše i nedorečeno zakonodavstvo uređuje ovu oblast.

Minus sedmice

RTRS
Prva četiri dnevnika u nedjelji iza nas bila su u znaku krajnjeg relativiziranja progresivnog rasta broja osoba pozitivnih na Covid-19 u Bosni i Hercegovini. Gledatelji su podatke o broju novozaraženih u RS-u mogli vidjeti u različitim dijelovima dnevnika, ovisno o volji urednika, jednako kao što je bilo i pitanje da li će se prenijeti informacije o stanju u Federaciji BiH. Ono što je upadljivo jeste i prenošenje konstantnih tvrdnji da „iz Zavoda za javno zdravstvo navode da nema mjesta panici“. Relativizirani su i podaci da se najveći klasteri pojavljuju u tvornicama s pretežno ženskom radnom snagom. Da li se u tim tvornicama obavlja inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo poštuju li se epidemiološke mjere, uredništvo Dnevnika ne zanima. Kao što ih ne zanima ni zašto većina ugostiteljskih i trgovinskih objekata više ne koristi dezinfekciona sredstva. Od javnog servisa bilo je za očekivati da se institucijama postavi pitanje da li je Republika Srpska prešla na takozvani „švedski model“ i da li je, ako je to tako, takav model izvodljiv ima li se u vidu sve alarmantnija epidemiološka situacija.
BNTV
Izvještaj o policijskoj intervenciji u Budvi i novom sukobu pristalica i oponenata aktuelne vlasti u Crnoj Gori. Ponovo je gledateljima predočen glas samo jedne, opozicione prosrpske strane, bez traženja mišljenja vlasti.