Res Publica najavljuje: Priče iz regiona

Već nekoliko meseci region ,,diše” u vanrednim okolnostima koje je prouzrokovao COVID-19. Kako bi spriječili širenje virusa, vlade iz regiona preduzimaju niz mera. Neki od njih zadiru u ljudska prava i slobode. Građani, institucije i privatni sektor suočavaju se s nizom različitih izazova. Znamo situaciju kod kuće, ali kako se susjedne zemlje nose s pandemijom? […]

Res Publica najavljuje: Priče iz regiona

Već nekoliko meseci region ,,diše” u vanrednim okolnostima koje je prouzrokovao COVID-19. Kako bi spriječili širenje virusa, vlade iz regiona preduzimaju niz mera. Neki od njih zadiru u ljudska prava i slobode. Građani, institucije i privatni sektor suočavaju se s nizom različitih izazova. Znamo situaciju kod kuće, ali kako se susjedne zemlje nose s pandemijom? Koji su njihovi izazovi? Kakve lekcije možemo izvuči iz ove zdravstvene (i ekonomske) katastrofe?

Da bismo odgovorili na ova pitanja, Res Publica iz Makedonije je pokrenula blog inicijativu s organizacijama iz Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore i Srbije. Tokom dvije sedmice (26. juna – 6. jula) čitat ćemo kako je COVID-19 napao zemlje iz regiona, koje su mjere preduzele lokalne institucije i kako su građani reagovali na te mjere. Naučićemo iz njihovih uspeha, ali i iz njihovih grešaka.

Prenošenjem njihovih ,,priča” učimo o izazovima s kojima se region suočava u narednih nekoliko mjeseci i saznajemo kako će izgledati povratak u normalu za sve nas.

Inicijativu ,,Priče iz regiona” sprovode Res Publica i Institut za komunikacijske studije (Makedonije), u saradnji s Institutom za demokratiju i medijaciju (Albanija), Analiziraj.ba (BiH), Radio KIM (Kosovo), Sbunker (Kosovo), građanskom inicijativom ,,Ne davimo Beograd (Srbija) i PCNEN (Crna Gora).

Inicijativa se sprovodi u okviru projekta „Poveži tačke: poboljšane politike kroz građansko učešće“ koji realizuje Institut za komunikacijske studije, uz podršku Britanske ambasade u Skoplju.

About The Author