RAK apelirao na racionalnije korištenje interneta

Primjera radi online nastava se može izvršavati i tekstualnim porukama i razmjenom dokumenata

RAK apelirao na racionalnije korištenje interneta

Regulatorna agencija za komunikacije obavijestila je javnost da se pružanje telekomunikacijskih usluga u Bosni i Hercegovini uglavnom odvija neometano, ali je evidentno povećano korištenje internet saobraćaja.

Stoga su apelirali na građane, korisnike telekomunikacijskih usluga, da racionalno koriste internet u okolnostima proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, odnosno da korištenje interneta učine racionalnim.

– Imajući u vidu da su video sadržaji servisi koji posebno opterećuju kapacitete interneta, apeliramo na njihovo racionalno korištenje. Primjera radi, online nastava se može izvršavati i tekstualnim porukama i razmjenom dokumenata, a poželjno je izbjegavati održavanje videokonferencija između više učesnika u toku trajanja online nastave – saopćili su iz RAK-a.

Također, predavanja nastavnika mogu biti ograničena na deset do petnaest minuta, jer se u suprotnom nepotrebno troše resursi interneta koji su potrebni i za druge korisnike, stava su u RAK-u.

– U kriznim situacijama maloljetnici su posebno osjetljiva ciljna grupa te oni ovu situaciju vide kao šansu da do krajnjih granica iskoriste mogućnosti digitalnog svijeta. Stoga je potrebno ograničiti vrijeme koje provode koristeći internet izvan nastave, a posebno preglede video klipova – saopćili su danas iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

About The Author