BHT1 I FTV: Jesmo li i mi vijest susjedima onoliko koliko su oni nama?

BHT1 je skoro pola Dnevnika posvetio izbornom danu u Srbiji. Dinamika je posebno narušena javljanjem reportera s dva mjesta glasanja u našoj zemlji

BHT1 I FTV: Jesmo li i mi vijest susjedima onoliko koliko su oni nama?
Foto: Danas.rs

BHT1: Izbori u Srbiji u središtu pažnje

16. – 22. juni 2020.

KRIMINALIZACIJA MIGRANATA? Sve veći broj migranata dolazi do oružja, i sve je veći broj onih koji pristupaju domaćim kriminalnim grupama. Sažetak je to priče Larise Omerčić kojoj je kao povod poslužio događaj iz Banjaluke gdje je jedan migrant uhapšen zbog napada na službeno lice. U prilogu govori ministar policije Kantona Sarajevo Ismir Jusko, koji upozorava na naoružavanje migranata i ističe da gotovo ne postoji oblik krivičnog djela koji migranti nisu počinili. Zanimljivo, Jusko ne daje egzaktne podatke o povećanju i brojkama, već se više fokusirao na oblike krivičnih djela. Utisak je da se BHT1 ovdje olako poveo dramatičnim zaključcima o narušenoj sigurnosnoj situaciji, i to na bazi izjava jednog političara. Navodi o dramatičnom pogoršanju sigurnosne situacije morali su biti bolje provjereni, ili ih se trebalo dati uz ograde. Migranti nisu samo sigurnosni izazov, već i humanitarni, a mnogi od njih su nedužne žrtve negativnog medijskog portretisanja. Baš zbog toga nije se smio izgubiti poslovični oprez.

VIJESTI IZ REGIONA KAO DOMAĆE VIJESTI: Izbori u Srbiji postali su vijest dana nekoliko dana uoči izlaska na birališta, a na dan glasanja Dnevnik 2 im je posvetio više od petnaest minuta (urednica Edina Nurikić). Zanimanje za političke prilike susjeda je opravdano, ali treba imati mjeru. Da li je baš bilo neophodno javljanje reportera iz Sarajeva i Banjaluke gdje su mogli glasati državljani Srbije? Zar nije bilo dovoljno imati jedno reportersko javljanje iz BiH? Ovako je izgledalo kao da su izbori naših susjeda domaća politička stvar. Istina, po mnogo čemu oni to i jesu, jer ovdašnji političari sudjeluju u tamošnjoj kampanji. I obratno. Ali od državne televizije se očekuje umjereniji pristup.

PRVE ANALIZE: A dan poslije izbora u Srbiji pravljene su prve analize. Beogradska dopisnica Biljana Pekušić razgovarala je sa Zoranom Panovićem, bivšim urednikom lista Danas, koji se osvrnuo na rezultate izbora. Ali i na ulogu Kosova u izazovima koji stoje pred Aleksandrom Vučićem. Kao vrsni poznavalac političkih prilka u Srbiji, Panović je bio više nego dobar izbor za sagovornika.

OCJENA: 5

FTV: Kako naslovi mogu biti opasni?

16. – 22. juni 2020.

OBJE STRANE PRIČE: FTV je takođe izvještavao o migrantskoj krizi i novim sigurnosnim izazovima upozoravajući da više nema mjesta u našoj zemlji za nove migrante. Ali urednik Sanjin Bećiragić odlučio se na ličnu priču jednog od njih, pokazujući nam sa kakvim se sve nevoljama suočavaju ovi ljudi. Bio je to pametan urednički potez. Iza brojki i ocjena o sigurnosti (koje su ovdje najčešće nečija politička konstrukcija) nalaze se nevoljnici koji su u očajničkoj potrazi za boljim sutra.

DIREKTNO I JASNO U SAMOM NASLOVU: FTV je kao i uvijek bio slobodniji u političkoj pripremi, pa je u prvim odjecima izbore u Srbiji ispratio naslovom koji odlično sažima aktuelni trenutak. „Uvod u jednopartijski sistem?”, pitala se urednica Nevzeta Koljenović. U prilogu saznajemo da su izborni rezultati sumorni, da su svega tri liste u Parlamentu, a da opozicija praktično ne postoji.

SENZACIONALIZAM IZ NASLOVA: FTV u utorak (Nevzeta Koljenović) donosi prilog o novom lijeku protiv opasnog virusa. Britanski naučnici su utvrdili da bi lijek deksametazon mogao biti djelotvoran u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19. U prilogu se vijest daje korektno, bez senzacionalizma, te se naglašava da, prema posljednjim otkrićima, lijek pospješuje izglede za oporavak. Njega se ne predstavlja čudotvornim, niti svemogućim. Ipak, dok prilog priča jedno, na ekranu na naslovu stoji drugo: „London: naučnici tvrde da su pronašli lijek za koronavirus.“ Taj naslov daje već sasvim drugi kontekst priči, a neoprezni gledalac koji bi usputno obratio pažnju samo na to, bio bi dezinformisan. Naslov mora odgovarati suštini vijesti na koju se donosi, a u okolnostima epidemije treba biti dvostruko oprezan.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Prosječna sedmica na obje televizije, a u središtu pažnje su bili izbori u Srbiji. FTV je bio nešto oštriji u donošenju prvih odjeka i analiza jer stvar je porazno očigledna. Demokratija se kod susjeda pretvorila u reality show u režiji jednog čovjeka. Ostaje retorsko pitanje da li izbori u našoj zemlji izazivaju toliku pažnju u Srbiji? Dobro je da se regionalne prilike obrađuju, ali i u tome treba imati mjeru. BHT1 je na sam dan glasanja pretjerao, pa je bezmalo pola Dnevnika 2 posvetio praćenju izbornog dana. Dinamika je bila posebno narušena javljanjem reportera sa čak dva mjesta glasanja u našoj zemlji. I još jedna stvar upada u oko u protekloj sedmici. Migranti su ponovno predmet medijskog interesovanja. Dok je FTV donio više perspektiva, BHT1 se poveo za pričom da je sve veći broj njih posegnuo za oružjem i ozbiljnim kriminalom. To jeste mišljenje ministra policije iz jednog kantona, ali ta je priča zahtijevala obazriviji pristup.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
U nedjelju se pretjeralo u minutaži koja je posvećena izborima u Srbiji, ali preovladao je utisak da je ovaj događaj obrađen znalački.
FTV
Izbori u Srbiji, jer su pokriveni uz dovoljno informacija a da se Dnevnik 2 nije preopteretio.

Minus sedmice

BHT1
Kada se izvještava o ranjivoj skupini, kao što su migranti, uvijek treba imati na umu osjetljiv položaj u kojem se oni nalaze, ali i to da su često predmet predrasuda. BHT1 to nije imao u vidu u protekloj sedmici.
FTV
Nije bilo većih propusta.