Grčka policija ometa izvještavanje o izbjegličkoj krizi

Grčke vlasti ne samo da krše slobodu medija, već i uskraćuju pravo na informacije lokalnoj i međunarodnoj javnosti

Grčka policija ometa izvještavanje o izbjegličkoj krizi
Foto: AFP

Kako bi izbjegla kontakte s tražiteljima azila, policija je ograničila kretanje novinara na Lezbosu, čak toliko da je vrlo nasilno ponašala prema dopisniku njemačkog dnevnika Die Welt te su Reporteri bez granica (RSF) osudili strateško ograničenje slobode medija i prava na informacije, s kojim je potrebno odmah prestati.

Kad je Iason Athanasiadis, dopisnik njemačkog dnevnika Die Welt, napuštao izbjegličko naselje u Lezbosu nakon ranijeg mitinga za solidarnost, ugledao je kako policija agresivno privodi nekoliko osoba.

Nakon razgovora s jednim od privredenih i sam je postao meta policijskog nasilja uz obrazloženje da nije poštovao policijski nalog te su mu stavili lisice. Njih troje ili četvero bacili su ga na zemlju i pritisnuli mu tijelo koljenima toliko snažno da je vikao od boli. Pušten je tek nakon jednosatnog pritvora.

Iason Athanasiadis bio je jedan od novinara koji su izvještavali o humanitarnoj krizi izazvanoj požarom u izbjegličkom kampu Moria zbog kojeg je više od 11.000 ljudi ostalo bez skloništa.

Od tada je grčka policija izdala dozvole i zabrane za medijske profesionalce koji žele ući u logor Moria i obližnje privremeno izbjegličko naselje.

Ograničenja su doživjele, među ostalima, Isabel Schayani s njemačke javne televizije ARD, slobodna novinarka Franziska Grillmeier, Maria Malagardis iz francuskog dnevnika Libération, Mortaza Behboudi s francusko-njemačke televizije ARTE, Marina Rafenberg, dopisnica nekoliko francuskih medija i Katy Fallon koja radi za medije na engleskom jeziku.

Iako su u nekim slučajevima policajci obrazložili takav stav pandemijom koronavirusa ili samo time da su to naredbe u drugima slučajevima su tražili posebne akreditacije za pristup kampovima.

– Strategija grčkih vlasti je jasna: obeshrabriti novinare da izvještavaju o tome kako oni upravljaju izbjegličkom krizom na Lezbosu, čak i po cijenu policijskog nasilja – kazao je šef Ureda RSF-a za Evropsku uniji i Balkan Pavol Szalai.

On ocjenjuje da vlasti ne samo da krše slobodu medija, već i uskraćuju pravo na informacije lokalnoj i međunarodnoj javnosti dok se raspravlja o pomoći Grčkoj.

– Vlasti moraju odmah omogućiti novinarima pristup izbjegličkim mjestima – stava je Szalai koji podsjeća da su samovolja i nesigurni radni uvjeti novinara na Lesbosu osuđeni otvorenim pismom grčkim vlastima koje je 16. septembra potpisalo sedam organizacija za slobodu medija, uključujući RSF.

Od 2017. godine, grčka policija zakomplicirala je medijsko izvještavanje s Lezbosa, procesuirala neke novinare i nije uspjela zaštititi druge od napada. Grčka je na 65. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author