Navalni se suočava s 30 godina zatvora zbog optužbi za terorizam

Navalni se pojavio na saslušanju putem video veze, a samo nekoliko minuta nakon što je počelo sutkinja je odlučila da će se saslušanje održati iza zatvorenih vrata

Navalni se suočava s 30 godina zatvora zbog optužbi za terorizam
Foto: https://newsbook.com

Zatvoreni ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni kaže da je protiv njega pokrenuta nova istraga, ovaj put pod optužbom za terorizam, te da će mu se za “apsurdnu” optužbu suditi pred vojnim sudom.

Navalni je to izjavio na ročištu koje je održano na moskovskom okružnom sudu Basmanny, gdje se očekuje odluka o tome koji će biti parametri za kritičara Kremlja kako bi mu se omogućilo da se upozna s materijalima slučaja.

– Iznijeli su apsurdne optužbe koje mi prijete s 30 godina zatvora. Istražitelj Vidjukov je rekao da je teroristički slučaj izdvojen od ovog slučaja i da ja, dok sam u zatvoru, vršim terorističke napade – rekao je u izjavi koju su na društvenim mrežama objavili njegovi pristaše.

Navalni se pojavio na saslušanju putem video veze iz zatvora u Vladimirskoj oblasti. Samo nekoliko minuta nakon što je počelo, sutkinja Jevgenija Nikolajeva odlučila je da će se saslušanje održati iza zatvorenih vrata.

– Pokušaj da se ovo ročište održi iza zatvorenih vrata je pokušaj da me se nezakonito ograniči u upoznavanju s materijalima slučaja i pokušaj da se učini sve kako niko ne bi saznao za to – rekao je Navalni, dodajući da se materijali slučaja sastoje od 196 svezaka.

Saradnik Navaljnog Ivan Ždanov rekao je ranije da su istražitelji Navaljnom, školovanom advokatu, dali samo jedan dan da se upozna sa 700 stranica materijala za slučaj koji je pokrenut u oktobru nakon što je Navalnijeva Fondacija za borbu protiv korupcije označena kao ekstremista.

Optuženi su naknadno optuženi za organiziranje i finansijsku podršku ekstremističke grupe.

Navalni je rekao da je još jedan slučaj pod optužbom za propagiranje terorizma i nacizma također pokrenut protiv njega u oktobru zbog izjava njegovih saradnika u samoizgnanstvu na YouTube kanalu Popular Politics. Kritizirali su ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu vladu te osudili invaziju Moskve na Ukrajinu.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) utvrdila je ranije ovog mjeseca da su Navaljnijevi saradnici, zajedno s ukrajinskim tajnim službama, umiješani u atentat na prokremaljskog novinara i propagandista Vladlena Tatarskog u drugom po veličini ruskom gradu Sankt Peterburgu početkom aprila.

Izvor: RSE

About The Author