Mađarska će usvojiti zakon koji predviđa zatvorske kazne zbog širenja dezinformacija

Grupe za zaštitu prava upozoravaju na manjkavost zakona jer nema vremenskog ograničenja

Mađarska će usvojiti zakon koji predviđa zatvorske kazne zbog širenja dezinformacija

Mađarska je najavila donošenje novog zakon o koronavirusu Covid-19 kojim su predviđene zatvorske kazne zbog širenja dezinformacija, a kritičari upozoravaju da bi premijer te zemlje Viktor Orbán mogao zakon donijeti dekretom bez jasnog vremenskog ograničenja.

Parlament Mađarske parlament, u kojem Orbánova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu trebao bi zakon usvojiti u ponedjeljak usprkos protivljenju drugih političkih stranaka koje su uvođenje vremenskog ograničenja.

Njime su predviđene zatvorske kazne do pet godina za namjerno širenje dezinformacija koje ometaju odgovor vlasti na pandemiju te je izražena bojazan da bi se mogao upotrijebiti za cenzuru ili samocenzuru.

U Mađarskoj je do nedjelje ujutro bilo 408 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 13 smrtnih slučajeva. Zemlja je djelomično zatvorena, građanima je savjetovano da ne izlaze vani, škole, restorani i mnoge trgovine su zatvorene.

Grupe za zaštitu prava i vladini kritičari smatraju da, iako je jasno da koronavirus zahtijeva vanredne izazove, na vladin odgovor treba staviti neke provjere, posebno s obzirom na Orbánov rad u smislu „erozije“ demokratskih normi tokom posljednjih 10 godina.

– Zakon bi stvorio neodređeno i nekontrolirano vanredno stanje i dao Viktoru Orbánu i njegovoj vladi carte blanche da ograniče ljudska prava. To nije način da se riješi stvarna kriza koju je izazvala pandemija Covid-19 – kazao je direktor za mađarski Ured Amnesty Internationala David Vig.

Ministrica pravosuđa Judit Varga stava je da je nova zakonska odredba adekvatna i neophodna u borbi protiv zlonamjernih kampanja dezinformacija protiv Mađarske, dodajući da će se zakon primjenjivati na sve, uključujući novinare.

Ta izjava neće umanjiti strah da će se takva situacija iskoristiti za ciljanje kritičkog izvještavanja o reakciji vlade na pandemiju, s obzirom na to da najviši vladini dužnosnici često tvrde da su mađarski novinari i strani mediji uključeni u zavjeru o izvještavaju protiv Orbánove vlade.

Ministrica kaže da nema vremenskog okvira u odredbi jer se ne zna kada će pandemija završiti.

– Život će na to dati odgovor. Nisam liječnica, nisam naučnica, ali mislim da će biti kristalno jasno svima u Evropi kada kriza završi – kazala je.

Izvor: The Guardian

About The Author