BH NOVINARI: Neprihvatljivi politički pritisci zastupnika Zahiragića i Bandića na TVSA

Udruženje BH novinari smatra ovi zastupnici trebaju biti sankcionirani unutar Skupštine Kantona Sarajevo ili pred sudovima nadležnim za klevetu

BH NOVINARI: Neprihvatljivi politički pritisci zastupnika Zahiragića i Bandića na TVSA

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Kolegiju Skupštine Kantona Sarajevo zbog zloupotrebe skupštinskog zasjedanja za političke pritiske na kantonalnu TV Sarajevo, kao i  neprihvatljivih pokušaja miješanja u uredničku politiku i iznošenja dezinformacija o strukturi i sadržaju pojedinih emisija tog javnog medija.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na kojem je trebao biti razmatran izvještaj o poslovanju TVSA za 2022. godinu, zastupnici Haris Zahiragić (Stranka demokratske akcije – SDA) i Muamer Bandić (Stranka za BiH) su iskoristili prijenos zasjedanja uživo za politikantske ocjene rada TVSA i njegove uloge kao javnog servisa građana Kantona Sarajevo, kao i za iznošenje klevetničkih ocjena o uredničkim odlukama i odabiru gostuju za pojedine emisije.

– Dva zastupnika su također verbalno vrijeđali i napadali programsku direktoricu Zerinu Ćosić Vrabac i druge novinare i urednike te medijske kuće, a Zahiragić je čak puštao snimke jedne od emisija TVSA tokom prijenosa skupštinskog zasjedanja u pokušaju da profesionalno diskreditira kantonalnu javnu televiziju – navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra zastupnike Zahiragića i Bandića direktno odgovornim za neprihvatljive političke pritiske na TVSA i klevetničke izjave o novinarima i urednicima, zbog čega trebaju biti sankcionirani unutar Skupštine Kantona Sarajevo ili pred sudovima nadležnim za klevetu.

Istovremeno, odgovornost za zloupotrebu skupštinskih klupa za kršenje medijskih sloboda snosi i Kolegij Skupštine, smatraju u Udruženju, koji je dozvolio iznošenje neistina o radu medija, kao i skretanje pažnje sa izvještaja o poslovanju TVSA na nezakonito uplitanje u uredničku politiku i kreiranje medijskih sadržaja.

Skrenuli su pažnju svim zastupnicima kao i Kolegiju Skupštine Katona Sarajevo da, bez obzira što su osnivači  javne kantonalne televizije, njihove nadležnosti i prava osnivača TVSA ni u kom slučaju ne smiju biti zloupotrijebljeni u političke svrhe niti usmjereni na ograničavanje slobode izražavanja i nezavisnog dOnošenja uredničkih odluka.

– Istovremeno, Skupština Kantona Sarajevo i njeni čelni ljudi moraju poštovati dostojanstvo i profesionalni integritet svih uposlenika TVSA, čija je zadaća raditi u interesu građana Kantona Sarajevo a, ne bilo koje stranke ili zastupnika u ovom zakonodavnom tijelu – zaključuju u saopćenju.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author