PETNAEST NAJGORIH FACEBOOK CITATA: Život je kratak. Krši pravila. Oprosti brzo, ljubi polako!

IZ ARHIVE: Donosimo listu najgorih, najpatetičnijih i najnesnosnijih mudrih misli s društvenih mreža

PETNAEST NAJGORIH FACEBOOK CITATA: Život je kratak. Krši pravila. Oprosti brzo, ljubi polako!
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

Već ste ih primijetili. I ne samo da ste ih primijetili, nego su vam na život udarili. Taman kad čovjek pomisli da je nedjelja pravi dan za odmor od svih zala čovječanstva, neka nježna duša u rano vikend jutro pogodi vas ravno u čelo bezvremenskom mudrošću od koje uši trnu. I koje prodiru duboko u imunološki  sistem recipijenta. Napornim i samopožrtvovanim radom, naša redakcija je posljednjim atomima snage prošarala bespućima Facebooka i drugih mreža te samo za odanu publiku portala Analiziraj.ba pripremila listu najinspirativnijih životnih, ljubavnih i citata iz podgrupe motivacija.

Pa da krenemo:

Iskrenost je veoma skup poklon, ne očekuj ga od jeftinih ljudi. Vi koji ste ovo izmislili, da vam najiskrenije kažemo, odavno ništa jeftinije ne pročitasmo.

Misli dobro pa će dobro i biti. (Ivo Andrić)

Naravno, lažnjak. Trebalo bi osnovati neovisnu udrugu za zaštitu Ive AndrićaMeše Selimovića i Charlesa Bukowskog od lažnih citata.

Uspješni, ostvareni ljudi odgovaraju odmah na poruke, poštuju tuđe vrijeme. Gubitnici vole da ih čekaš jer to je jedini način da se osjete bitnima. (Robert De Niro)

Za razliku od Ive i Meše, koji već imaju nesavladiv opus lijepih citata na Facebooku, majstori divnih misli De Niru su pripisali samo jedan. Ali vrijedan i ultrafrekventan. Kao prvo, valja imati na umu da je De Niro, što bi se ono reklo, „uspješan, ostvaren čovjek“, a takvi se ne bave gubitnicima. Niti pizde zbog toga što im ovi ne odgovaraju na mailove. Idemo dalje, kao drugo, De Niro sigurno spada u onu vrstu umjetničkih pojava kojima ljudi, kad dobiju mail od njega, odgovaraju u roku odmah. Treće, prije će biti da drugi šalju mailove De  Niru, a ne on njima. Četvrto, možete li zamisliti uspješnog & ostvarenog Roberta kako sjedi kraj laptopa i očajava što mu neka gubitnička nakaza nije odgovorila na mail? Peto, ko je ovo smislio, valjalo bi mu dati beneficirani radni staž, jer pomenuta misao, iako lažna od prvog do zadnjeg slova, spada među najfrekventnije Facebook citate. Aferim, momčino, ili đevojko, ko god da si.

Budi s nekim ko je ponosan što te ima.

Oh, ne!

Pazite kome pružate ruku, jer obično osoba kojoj pružaš ruku tebi postavlja nogu.

A onom ko je ovo izmislio fakat treba dati nogu. Jedino nas sekira što nije potpisao Mešu, ili Ivu, pa da postjugoslovenski užas bude kompletan.

Život je kratak. Krši pravila. Oprosti brzo, ljubi polako. Voli stvarno. Smej se nekontrolisano i nikad ne žali ni za čim što ti izmamljuje osmeh.

Oh, ne! (2)

Izdali su me mnogi. Ja njih nisam. Lagali su me mnogi. Ja njih nisam. Varali su me mnogi. Ja njih nisam. Na kraju su me opet tražili, ja njih nisam.

Ovo je jedan od najgorih viktimizacijskih diskursa u posljednjih deset godina. Autor sebe postavlja kao moralnu vertikalu oko koje gmižu etičke gnjide, smorovi, kukavice i zločinci opće prakse. Pazite samo te ubojite poruke: Izdali su me mnogi. Ja njih nisam… Kad čovjek pročita ovakve umnosti, dođe mu da izda sve, prvo domovinu, pa vjeru, pa fudbalski klub, pa oca, mater, ženu, djecu, unuke i još na kraju svetinju nad svetinjama, automobilski brend u koji se zaklinje kad malo više popije. Sve je vrijedno izdaje, samo da znate. Mi još nismo izašli iz smrtonosnog morala deseteračke poezije u kojem je kao stožerna vrijednost postavljen ortodoksni patrijarhat, a njemu nasuprot su sve moralne pizdarije: lirika, feminizam, oprost, razum, kompromis… Ako se već ložiš na sopstvenu moralnu superiornost naspram tuđih posrnuća, uradi to onda elegantno, poetski i sociološki ubjedljivo, kao Šemsa Suljaković: „Izdali me prijatelji/ izdao me brat/ izgubila sve sam bitke/ al’ još vodim rat…“

Nije sa tobom lako, znaš ti to. Ali lepo je s tobom. I kad si ljut, umoran. Nervozan. Neka te tu. Pored mene!

Užas. Autentični rodno-ugnjetavački horor kojim se muškarcu daje neograničena vlast, hrane njegov ego te ugnjetavački i ucjenjivački potencijal. Kao, ako nećeš po mom, ja odoh. U Hercegovini, vrlo moguće i u Bosni, već stoljećima postoji jedna vrsta iracionalnog respekta prema tabijasusima, najogavnijim ljudima koje je ova planeta ikad izrodila. Tabijasusi imaju ružnu narav, nju su patentirali kao kulturološku osobenost i od okoline očekuju da im tu narav prizna kao UNESCO-vu zaštićenu vrijednost. Što bi rekao jedan od najautentičnijih filozofa današnjice, Zdravko Mamić, nabijem vas na kurac i vas i vaš tabijatluk. Idemo dalje.

Erdelisa i Behrudin su se voljeli onoliko koliko su se i svađali. Jer iz svake svađe shvate da jedno bez drugog ne mogu.

E ovo vam je posebna, specijalizirana podvrsta Facebook mudrosti i ima precizan, a uz to ubojit naslov: „Najljepši citati s imenima.“ Eto vam sad.

Žena više voli nježnu riječ, makar bila i glupa, nego pametnu ako je gruba. (Meša Selimović)

Ajde…

Kad se osvrnem na svoj život, vidim bol, pogreške i bolno srce. Kad pogledam u ogledalo, vidim snagu, naučene lekcije i ponos u sebi.

Dole ponosni, oholi i glupi ljudi. Zato što ste ponosni, zato i jesmo tu gdje smo. Više je ponos pobio Balkanaca nego kuga, tuberkuloza i VBR zajedno.

Kad ti posvetim pažnju i bezrezervno ti sve pružim, od tebe tada ne očekujem ništa zauzvrat, već samo tražim da se ne pokajem. (Ernest Hemingway).

Budući da je pročitao većinu onoga što su Hemingwayeve žene u dnevnicma, pismima i po novinama napisale ili rekle o slavnom piscu, autor ovog teksta sa stopostotnom samouvjerenošću izjavljuje, a spreman  je to ovjeriti i kod notara, sljedeće: Veliki Papa ovakvu je patetičnu misao mogao uputiti i posvetiti samo viskiju, nikako jednoj od svojoj brojnih žena. On je bezrezervno ljubio jedino maligane, a žene su mu bile zamjenjiva roba, prema tome, ne lažite više/ gdje li će vam duša/ imali li ona/ ikoga da sluša.

Ako me pitaju za najljepšu ljubavnu priču, ispričat ću im našu.

Nemoj, matere ti!

Znaš da si na putu ka uspehu ako bi radio svoj posao bez da budeš plaćen.“ (Oprah Winfrey)

I kad kažu da je Bosna rasadnik neuspjeha i neuspješnih ljudi, znajte – lažu ko psi.

Pretvori svoje rane u mudrost.

Pa šta radim cijeli tekst, draga Oprah, nego pokušavam FB rane pretvoriti u mudrost. Kad bi to tako lako išlo, ja bih se mudracem zvao. Ali ne ide. Rana je rana, a mudar je onaj ko čita citate Ive, Meše, Charlesa i Ernesta po Facebooku.

 

Objavljeno: 27. oktobar 2019.

About The Author