FTV I BHT1: Zašto državni javni servis sve više podsjeća na RTRS-ovo dopisništvo iz Sarajeva?

FTV i dalje pravi bolje i sočnije političke priloge od BHT1, koja sve više liči na režimski medij sposoban samo prenijeti izjave političara i tu staviti tačku

FTV I BHT1: Zašto državni javni servis sve više podsjeća na RTRS-ovo dopisništvo iz Sarajeva?

FTV: Oštrijim prilozima do dinamičnijih intervjua

22. – 28. septembar 2020.

PREMIJER I OPTUŽBE: Članovi Vlade RS okupili su se da daju podršku Radovanu Viškoviću, tvrdeći da su optužbe na njegov račun o ulozi koju je imao u srebreničkom genocidu spinovanje javnosti i predizborno politikanstvo. Premijer manjeg entiteta danima je već u žiži javnosti, jer ga je jedan od zaštićenih svjedoka spomenuo kao osobu koja je nudila novac za premještanje masovnih grobnica. U svakoj demokratskoj zemlji ovako ozbiljne optužbe na račun najvišeg izvršnog funkcionera danima bi se razvlačile u medijima kao top tema. FTV je pokrio priču iz više uglova, balansiranim prikazom u kojem su date izjave Viškovića, ministara koji ga podržavaju, ali su ponovljene i izrečene optužbe. Kao i indicije koje ukazuju na njihovu moguću osnovanost. Dobro je da se stvar ipak ne prikazuje kao gotova, tj. da se ne presuđuje, jer koliko god su ozbiljne optužbe protiv SNSD-ovog premijera, optužnica još nije podignuta. Ono što zabrinjava jeste to da za BHT1 ova tema nije postojala, i to na dan kada se cijela Vlada RS okuplja da da podršku svom prvom ministru. Dakle, optužbe očito jesu ozbiljne.

DA LI REUMAL ZATVARA SAMO PANDEMIJA? Šta se dešava u fojničkom Reumalu? I BHT1 i FTV (urednici Anel Nurković i Amra Zaklan) poslali su svoje ekipe na teren da pokriju priču o, kako se veli, turističkom gigantu koji je pred zatvaranjem. Na FTV-u smo ukratko čuli i perspektivu radnika (za razliku od BHT1), a ne samo uprave i načelnika općine koji zazivaju pomoć. No, priča je na obje televizije obrađena površno i bez većeg interesovanja. Sve vrijeme se govori kako je pandemija dovela lječilište na rub, ali i tužbe pedesetak radnika koji su dobili na sudu gotovo milionsku odštetu. Na FTV-u smo čuli da Reumal ne može dobiti vanrednu finansijsku podršku Vlade jer ima status javne ustanove i nije dio privatnog sektora na koji se odnosi pomoć. Iz priloga je bilo vidljivo da nedostaje dublji, ili zainteresovaniji pristup. Da li je samo pandemija razlog finansijske dubioze fojničke turističke uzdanice? Kako je moguće da vlasti ne pomažu ustanovama i preduzećima, a pomažu privatnom sektoru? Šta na to kažu predstavnici Vlade FBiH? Da priča o Reumalu nije jednostavna, moglo se naslutiti iz praznina koje smo gledali u prilozima javnih televizija, a kako izgleda dobar članak kada se te praznine popune, demonstrirao je u svojoj priči Radnički univerzitet. Biće da nije samo pandemija krivac, već i bivša uprava, javne nabavke, sporni krediti, kršenja radničkih prava…

KAKO ZAPOČETI RAZGOVOR? Urednik Sanjin Bećiragić je zaista majstorski uradio političke priloge i intervjue sedmice s liderima jedne vladajuće i jedne opozicione stranke – Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Nerminom Nikšićem (SDP). Odlučio je da obojicu sagovornika prije razgovora suoči s prilozima u kojima se iznose kritike na njihov račun. Bilo je očigledno da obojici to nije prijalo, a razgovoru je dalo na dinamici. Lider SDA je čak rekao da se nada da narod ne misli šta misle i analitičari. Dobar je potez FTV-a što su u istoj sedmici ugostili lidere iz vladajuće i opozicione stranke, pa im niko ne može prigovoriti da prave politički marketing u predizborno doba. Ostaje žal što razgovori nisu nešto kraće trajali jer se čini da je više od dvadeset minuta ipak previše.

OCJENA: 7

BHT1: Šta je zaista rekao Trump?

22. – 28. septembar 2020.

KAD INTERPRETACIJE ODREDE ŠTA JE ISTINA: Američka javnost je duboko polarizovana uoči predstojećih izbora, pa se svaka izjava aktuelnog predsjednika i njegovog protivkandidata stavlja pod posebnu lupu. Tenzije su već podignute, a politički obračuni su beskrupulozni. Donald Trump je izbjegavao da odgovori na pitanje novinara da li se obavezuje na mirni prenos vlasti, a  vodeći svjetski mediji prenijeli su onda u naslovu da američki predsjednik neće da se obaveže na mirnu primopredaju. Ili na osnovnu tekovinu svakog demokratskog društva. Ako se izjava posluša u cijelosti vidi se da je bliže istini ocjena da je Trump izbjegao dati odgovor, te da je ponavljao svoja već poznata stajališta o spornom poštanskom glasanju. Odgovor na pitanje je započeo ogradom vidjećemo šta će se desiti, a nastavio ocjenom da prije da će biti kontinuitet vlasti. Mainstream mediji željni atraktivnosti začinili su stvar dajući nešto jači naslov od sadržine odgovora. Istina, Trump im je dao povoda za to jer već sedmicama priprema teren za priče o izbornim malverzacijama i da će konačnu odluku morati donijeti Vrhovni sud. I kakve sve to ima veze sa BHT1? Naš javni servis je bio još slobodniji u interpretaciji Trumpa, pa su udarnoj špici stavili naslov „Ako izgubi izbore, Trump neće mirno predati vlast“ (Dejan Petrović). Na ovom primjeru vidimo dokle idu medijske interpretacije i kako se svakom novom interpretacijom udaljavamo od istine. Jedno je reći u špici Trump neće mirno predati vlast, a drugo je prenijeti da neće da se obaveže na to. A što saznajemo tek kasnije u prilogu.  Nešto sasvim treće ovdje je pitanje procjene da li je on to uopšte rekao i koliko je pošteno naslovom zaoštravati ionako uzavrelu atmosferu. SAD su očito nikad polarizovanije, a mediji u tome igraju nimalo naivnu ulogu. Čak i u miljama udaljenoj BiH.

DRŽAVNA TELEVIZIJA ILI RTRS DOPISNIŠTVO IZ SARAJEVA: BHT1 subotnji Dnevnik 2 otvara izjavama Milorada Dodika iz intervjua Večernjem listu. Lider SNSD-a najavljuje deklaraciju o izlasku iz BiH dva naroda, a na to je reagovao, kako saznajemo, Željko Komšić. Urednik Milan Đurović sve opisuje kao nove političke tenzije i tu stavlja tačku. Državna televizija ne gradi prilog, već samo prenosi Dodikove tvrdnje u kojima ponovo prijeti secesijom. BHT1 sve više liči na RTRS koji Dodika citira i prenosi, nikada ne propitujući njegove izjave i poteze.

PRISTOJNO KADA SMO DALJE OD POLITIKE: Kada se udalji od političkih tema BHT1 izgleda mnogo bolje. U subotu smo gledali dva solidna priloga. Jedan o alimentacijama i koliko ih je teško izdejstvovati, a drugi o kvalitetu zraka u Zenici. Dnevniku trebaju i ove priče, a posebno raduje što su teme obrađene propitivački i iz više uglova.

OCJENA: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV i dalje pravi bolje i sočnije političke priloge od BHT1 koja sve više liči na režimski medij koji je u stanju samo prenijeti izjave političara i tu staviti tačku. Obje televizije su bile na licu mjesta u Fojnici, izvještavajući o poslovnom padu tamošnjeg lječilišta, ali su i jedna i druga površno pokrile priču. Izostali su bitni elementi ili potraga za faktorima koji objašnjavaju priču. Epidemija se često koristi kao izgovor za sve neuspjehe, pa novinari moraju biti na oprezu kad se Covid-19 nameće kao podrazumijevajuće objašnjenje.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Prilog o alimentacijama i položaju samohranih roditelja koji zaslužuju veću pažnju javnosti.
FTV
FTV je pokrio priču o Radovanu Viškoviću. Profesionalno, bez senzacionalizma, akcentiranjem značaja teme, i uz poštivanje pretpostavke nevinosti.

Minus sedmice

BHT1
BHT1 je zaobišao vijest o ratnoj ulozi Radovana Viškovića na dan kada se o tome oglasila i Vlada RS. Sve su češće i tehničke greške. U nedjelju Dnevnik 2 se otvara ratnim sukobom između Jermenije i Azerbejždana, ali poslije najave spikerke odjednom gledamo prilog o migrantima.
FTV
U priči o Reumalu izostali su dublji pristup i novinarska potraga za razlozima zbog kojih je došlo do finansijskog sloma.