VELIKA POBJEDA HAJRIJE ČOBO: Propast SLAPP tužbe Adriatic Metalsa protiv odvažne aktivistice!

Ekološka aktivistica Hajrija Čobo objavila je kako je Općinski sud u Kaknju odbacio tužbu koju je protiv nje podigla kompanija Adriatic Metals zbog navodne povrede ugleda i klevete ove kompanije

VELIKA POBJEDA HAJRIJE ČOBO: Propast SLAPP tužbe Adriatic Metalsa protiv odvažne aktivistice!
Foto: Klix.ba

 

Vjerovatno najpoznatiji slučaj SLAPP tužbe u našoj zemlji, onaj u kojem je kompanija Adriatic Metals za klevetu tužila aktivisticu iz Kaknja Hajriju Čobo završen je velikom pobjedom tužene. Naime, Općinski sud u Kaknju je 17. juna donio presudu kojom se tužbeni zahtjev u kojem je Čobo optužena za klevetu i povredu ugleda tužitelja, i u kojem je od nje zatraženo javno izvinjenje te 2,000 KM odštete odbija na osnovu odricanja tužitelja u ovom predmetu.

Ovu vijest je tužena aktivistica juče saopćila na završnoj konferenciji projekta „Misli o prirodi!“, na oduševljenje velikog broja prisutnih aktivista za zaštitu okoliša. Podsjetimo, Hajrija Čobo je tužena zbog svojih tvrdnji o ekološkom kriminalu vezanom za rudnik kompanije Adriatic Metals u Varešu, koje je iznijela u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo i prilogu Televizije N1.

Za Objavi.ba je Čobo izjavila kako je sretna zbog presude i pojasnila kako je do nje došlo.

Tužili su me i ja sam napisala odgovor na tužbu od 473 stranice, budući da sam po struci pravnica i profesorica engleskog jezika. Taj moj odgovor 473 stranice su tri mjeseca čitali i odlučili su se da povuku tužbu protiv mene, s tim da su po zakonu tražili moj pristanak. Ja, naravno, nisam na to pristala zato što su me u tužbi doslovno popljuvali“, izjavila je Čobo za naš portal.

Objasnila je kako je odbila prijedlog tužitelja za povlačenje tužbe, te predložila da oni odustanu od tužbenog zahtjeva i da onda sud na osnovu toga donese presudu kojom se odbija kompletan tužbeni zahtjev tužitelja na osnovu odricanja od tužbenog zahtjeva.

Presuda kojom se odbija tužbeni zahtjev (Foto: H. Čobo)

To je jedna vrsta presude, na osnovu odricanja od tužbenog zahtjeva i to faktički znači ‘nije lagala, nije klevetala, nema naknade štete, nema štete i tako dalje’.  Kad vas neko tuži za klevetu, on vas naziva lažovom a ja nisam lagala – ja sam čitala njihovu dokumentaciju, ja sam čitala izvještaje inspekcija, ja sam imala uvid na terenu jer to je moj teren na kojem sam odrasla i to je ono što vidim i snimam, samo činjenice“, jasna je Čobo.

Sa ponosom navodi zasluge vlastitog obrazovanja, budući da na studiju prava trenutno pohađa dva postdiplomska studija. Inače, fakultet prava je završila u Kiseljaku kao studentica generacije, te ističe zahvalnost svojim profesorima i činjenicu da je studentica „osporavanog“ fakulteta porazila pravnike velike svjetske kompanije. Aktivizam u oblasti zaštiti okoliša oblikovao je i njeno stručno usavršavanje:

Trenutno sam na dva postdiplomska studija, dva mastera na kojima sam ispolagala sve ispite i trebam odbraniti završne radove u čemu me sprečava moj aktivizam i angažman u zaštiti okoliša. Na katedri krivičnog prava trebam odbraniti rad koji se tiče ekološkog kriminaliteta i korupcije, a na građanskom pravu rad o šteti uzrokovanoj mobingom, dakle tema tog rada je naknada štete uzrokovane mobingom.“

U vodi koju piju građani Kaknja primjetno je onečišćenje koje se može dovesti u vezu sa aktivacijom radova u rudniku u susjednom Varešu

Vijest o pobjedi aktivistice koja se sama zastupala pred sudom u predmetu protiv moćne kompanije dočekana je kao veliko ohrabrenje i nadahnuće brojnim borcima za zaštitu šuma, rijeka i drugih prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, te kao dokaz da su ispravan stav i čvrsti argumenti najjače oružje u njihovoj borbi.

Inače, SLAPP tužbe su – prema jednoj od definicija – neutemeljene tužbe koje pokreću moćni pojedinci /subjekti u društvu usmjerene zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa, koja su protivna interesima tužitelja. Dakle, najjednostavnije rečeno – SLAPP tužbe su pokušaji moćnih subjekata u društvu da neosnovanim sudskim procesima zastraše kritičke glasove po principu „ako prođe – prođe“.

Kod Hajrije Čobo, očito – nije prošlo!

Izvor: Objavi.ba

About The Author