Za BBC Palestinci umrli a Izrealci ubijeni, DW zabranio novinarima i urednicima da Izrael opisuju kao režim aparthejda

Za BBC u Gazi umrlo 212 osoba, a u Izraelu ubijeno 12 osoba, dok se DW poziva na posebnu odgovornost Njemačke prema jevrejskoj državi zbog genocida

Za BBC Palestinci umrli a Izrealci ubijeni, DW zabranio novinarima i urednicima da Izrael opisuju kao režim aparthejda
Foto: BBC

Na vrlo oštre reakcije na društvenim mrežama u kontekstu posljednjih napada na Gazu naišla je pristrasnost britanske javne televizije BBC prema Izraelu, u čijim napadima su ubijene desetine djece.

BBC je u svojim tekstovima za djecu ubijenu u izraelskim napadima na Gazu koristio termin “umrli”, pa se u vijestima moglo pročitati da je “U Gazi umrlo 212 osoba, među kojima 61 dijete. U Izraelu ubijeno 12 osoba, jedno dijete”.

BBC, čije je izvještavanje bilo pristrasno od početka napada, nije odgovorio na pitanja novinara AA o tome “zašto je takav jezik preferiran”.

Ovakvo izvještavanje BBC-ja naišlo je također i na reakcije na društvenim mrežama pa su se u tom kontekstu mogli pročitati komentari s osudama.

– Sramotno. BBC još jednom izvještava da su Palestinci ‘umrli’, a Izraelci ubijeni. Ovo je sramota i neprihvatljivo – napisao je korisnik Twittera Waqas Tufail.

Osoba po imenu Simon na Twitteru je napisala: “Državna propaganda koja podržava režim aparthejda. To je tako jednostavno. Sramotno.”

Deutsche Welle (DW), njemačka međunarodna medijska kuća, ograničila je kritičko izvještavanje o Izraelu, pozivajući se na posebnu odgovornost Njemačke prema jevrejskoj državi zbog genocida.

Uredništvo DW-a u novom brifingu upućenom svom osoblju nakon aktuelnih dešavanja u toj regiji, zabranilo je svojim novinarima i urednicima da Izrael opisuju kao režim aparthejda (rasistička politika) i izvještavaju o zločinima nad Palestincima.

U dokumentu na dvije stranice koji je procurio i podijeljen na društvenim mrežama navodi se da naslijeđe genocida i posebna odgovornost Njemačke prema Izraelu i dalje predstavljaju važne osnove Ustava i vanjske politike Njemačke.

– Kao DW, nikada ne dovodimo u pitanje pravo Izraela na postojanje kao države, a ne dopuštamo ni osobama u našim vijestima da to čine – navodi se u dokumentu.

Izvor: AA

About The Author