AP-ova Emily Wilder otpuštena zbog ‘pristranih’ pro-palestinskih tweetova

Associated Press daje otkaz osoblju zbog tweetova o Izraelu i Palestinci što je izazvalo brojne reakcije

AP-ova Emily Wilder otpuštena zbog ‘pristranih’ pro-palestinskih tweetova
Foto: Kacper Pempel/Reuters

Reporterka Associated Pressa otpuštena je zbog propalestinskih tweetova koje je objavljivala dok je bila na fakultetu i tvrdi da je žrtva “kulture otkaza”.

Emily Wilder, bivša pripravnica u Arizoni, počela je raditi kao saradnica vijesti AP-a u Phoenixu 3. maja, ali samo 16 dana kasnije saznala je da će biti otpuštena u 174-godišnjoj novinskoj agenciji zbog “pristranosti” koju je pokazala u objavama na društvenim mrežama, izvijestio je Washington Post.

– To je stvarno poražavajuće – rekla je Wilder novinarima o svom prekidu radnog odnosa, dodajući kako nije bila tačno obaviještena koje su objave dovele do njezinog otkaza.

Glasnogovornik AP-a rekao je novinama da je Wilder otpuštena zbog kršenja politike kuće “za vrijeme njezinog rada u AP-u” – objave koje su suprotne apolitičnom stavu novinara.

Wilder, koja je Židovka, rekla je za Washington Post da je bila članica pro-palestinskih grupa ‘Židovski glas za mir’ i ‘Studenti za pravdu u Palestini’ dok je bila na Univerzitetu Stanford.

Konzervativni mediji poput The Federalista tvrdili su da su njene objave pokrenule “dodatna pitanja” o izvještavanju Associated Pressa o tom sukobu, dok AP odbacuje tvrdnje da je imala kancelarije u istoj zgradi gdje je navodno boravio Hamas prema tvrdnji Izraela.

Wilder smatra da ju je AP otpustio kao odgovor na tu kritiku, dodajući kako joj je rečeno da su njezine objave pregledane tek nakon neželjenog publiciteta.

– Ovo je bio rezultat kampanje protiv mene – dodala je, ali je priznala da je možda kršila AP-ove smjernice za društvene medije koje zaposlenicima zabranjuju dijeljenje političkih mišljenja iako tvrdi da se te politike “selektivno provode”.

– Da, imala sam mišljenja na fakultetu i da, i dalje imam mišljenja, jer svi imaju mišljenja. Nikad nisam ništa od toga porekla – kazala je Wilder.

No ističe da ne žali ni za čim dok traži novi posao jer voli novinarstvo, a ono što mislim da je čini sposobnom novinarkom je činjenica da brine o ljudima o kojima piše.

– Zbog toga sam se pridružila Associated Pressu, a oni su me vidjeli kao sposobnu. Ovo je naravno jako teška situacija i nisam sigurna što će se sljedeće dogoditi – zaključila je.

Društveni mediji i generacija koja je s njima odrasla postavljaju izazove novinskim organizacijama dok pokušavaju održati standarde objektivnosti. AP drži da je to važno za organizaciju čije je obilježje pravičnost, navode.

– Važno je prepoznati da za organizaciju poput AP-a postoje kolege po cijelom svijetu koji pokrivaju sve moguće teme – rekla je Kathleen Carroll, bivša izvršna urednica te organizacije, a sada predsjednica Odbora za zaštitu novinara.

– Zbog toga novinari koji pokrivaju politiku na društvenim medijima moraju biti oprezni da njihovi postovi ne ugrožavaju sposobnost njihovih kolega za slobodan rad – dodala je jer, kako kaže, ono što jednoj osobi može biti lični izraz, u srcu je priče kolege negdje drugdje.

AP je naglasio da se otpuštanje novinarke temelji na onome što je Wilder radila dok je bila zaposlena u novinskoj organizaciji.

Izvor: AP/New York Post

About The Author