Uhapšena urednica crnogorskog portala zbog izazivanja panike lažnom viješću

Portal FOS Media izvinio se čitaocima i naveo da spornu informaciju dobijenu iz diplomatskih izvora, nije mogao potvrditi ni MUP ni Uprava policije

Uhapšena urednica crnogorskog portala zbog izazivanja panike lažnom viješću
Foto: Vijesti.me

Crnogorska policija uhapsila je glavnu urednicu podgoričkog portala “Fos Media” Anđelu Đikanović, jer je ranije danas objavila informaciju da će “oko 250 pripadnika ROSU specijalne jedinice kosovske policije stajati na raspolaganju crnogorskim sigurnosnim organima” na Badnji dan, što je oštro demantirala Vlada Crne Gore.

Đikanović (26) je uhapšena zbog sumnje da je objavljivanje sporne informacije “izazvalo paniku i nerede”, saopćila je policija.

Policija ocjenjuje da je objavljivanje te informacije izazvalo paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija, te da su veće posljedice spriječene reakcijom nadležnih državnih organa.

– S tim je upoznat nadležni državni tužilac koji se izjasnio da se u radnjama urednice stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda te da se ona uhapsi i uz krivičnu prijavu privede nadležnom tužilaštvu – saopćila je policija.

Vlada je odmah po objavljivanju ove informacije, koju su bez provjere prenijeli uglavnom portali u Srbiji, reagirala i saopćila da je riječ o “lažnoj vijesti…koja ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede”, te zatražila od tužilaštva da hitno reagira.

Portal FOS Media izvinio se čitaocima i naveo da spornu informaciju dobijenu iz diplomatskih izvora, nije mogao potvrditi u Ministarstvu unutrašnjih poslova ili Upravi policije.

– Nije nam bila namjera da širimo paniku u javnosti niti da bilo koga uznemirimo. Izvinjavamo se čitaocima ukoliko je neko na taj način doživio ovu vijest – navodi se u reagiranju FOS Media.

Tenzije u Crnoj Gori podignute su nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na ulicama širom Crne Gore svakodnevno su hiljade ljudi, vjernika i pristalica Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su protiv tog zakona.

Izvor: Beta/N1

About The Author