Novinare na MSN web stranici zamijenit će roboti

Prema toj odluci oko 50 novinara ostat će bez posla do kraja jula, aj Microsoft će zadržati samo manji tim novinara

Novinare na MSN web stranici zamijenit će roboti
Foto: Yahoo

Microsoft je donio odluku da će desetine novinara koji rade za web stranicu MSN zamijeniti automatiziranim sistemima za odabir vijesti i izvještaja, javili su mediji u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Odabir priča novinskih organizacija, naslova i slika za MSN trenutno obavljaju novinari, a umjetna inteligencija će sada obavljati taj posao, ali iz Microsofta naglašavaju da su se za ovakav potez odlučili kao dio novog načina poslovanja te kompanije, piše BBC.

Navode da kao i sve druge kompanije ocjenjuju poslovanje, što može rezultirati povećanim ulaganjima na nekim mjestima i s vremena na vrijeme preusmjeravanjem prema drugim oblicima poslovanja, ali također ističu da te nove odluke nisu donesene zbog pandemije koronavirusa.

Microsoft, jedna od najvećih američkih tehnoloških kompanija, novinskim organizacijama plaća korištenje njihovog sadržaja za potrebe održavanja MSN web stranice, ali zapošljavali su novinare koji su odlučivali koje priče će preuzimati.

Prema toj odluci oko 50 novinara ostat će bez posla do kraja jula. Microsoft će zadržati manji tim novinara koji su bili u stalnom radnom odnosu.

Jedan od novinara koji će biti otpušten kazao je da je demoralizirajuće misliti da novinare mogu zamijeniti mašine.

Pojedini novinari upozorili su da umjetna inteligencija možda nije u potpunosti upoznata sa strogim praviilima uređivanja što bi moglo dovesti do plasiranja neprikladnih priča.

– Čitam stalno o tome kako će umjetna inteligencija zamijeniti mnoge poslove, a sada se to događa i s mojim poslom – dodao je novinar koji ostaje bez posla.

Microsoft je jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje eksperimentiraju s oblicima takozvanog robotskog novinarstva kako bi smanjili troškove. Google također ulaže u projekte da bi otkrio način kako bi to moglo biti učinjeno.

Izvor: BBC

About The Author