Američki suci Thomas i Gorsuch propituju zaštitu medija od tužbi za klevetu

Thomas i Gorsuch tvrde da u današnjem medijskom okruženju može zaštititi laž umjesto istine, sa stvarnim posljedicama

Američki suci Thomas i Gorsuch propituju zaštitu medija od tužbi za klevetu

Američki Vrhovni sud odbacio je slučaj kojim se osporena zaštita od klevete za novinare i medijske organizacije, ali konzervativni sudije Clarence Thomas i Neil Gorsuch nisu se složili s tom odlukom i doveli su u pitanje takvu zaštitu ugrađenu u presudu iz 1964. godine.

Navodeći brzo mijenjajuće medijsko okruženje koje je sve obilnije dezinformacijama, Thomas i Gorsuch su u odvojenim mišljenjima rekli da bi sud trebao ponovno pogledati presedane zbog kojih će javne osobe teže podnijeti tužbu za klevetu.

Sud je odbio prihvatiti žalbu Shkelzena Berishe, sina bivšeg albanskog premijera, na njegovu tužbu za klevetu zbog optužbi za korupciju protiv njega iznesenu u knjizi autora Guya Lawsona iz 2015. godine pod nazivom “Oružje i frajeri”. Knjiga je pretvorena u holivudski film “Ratni psi” iz 2016. godine.

Niži sud presudio je u korist Lawsona, izdavača knjige Simon & Schuster i nekoliko drugih optuženika jer je utvrdio da Berisha nije mogao pokazati da su navodi o njegovoj umiješanosti u skandal s trgovinom oružjem izneseni s “stvarnom zlobom”.

Taj standard, koji štiti od tužbi za klevetu, uključuje izjave date sa znanjem da su bile lažne ili s bezobzirnim zanemarivanjem jesu li bile istinite ili lažne. Standard je uspostavljen presudom suda 1964. godine u slučaju nazvanom New York Times protiv Sullivana.

Thomas i Gorsuch rekli su da je sud trebao uvažiti žalbu. Rekli su da u današnjem medijskom okruženju ‘stvarna zloba’ može zaštititi laž umjesto istine, sa stvarnim posljedicama.

Pozivajući se na lažnu teoriju zavjere “Pizzagate” koja je tvrdila da je pizzeria u Washingtonu paravan za pedofilski lanac predvođen bivšom demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom Hillary Clinton, Thomas je rekao da javna ili privatna laž nameće stvarnu štetu.

Thomas je prije dvije godine pozvao sud da preispita svoje presedane zbog klevete kad je odbio razmotriti oživljavanje tužbe za klevetu protiv glumca Billa Cosbyja od strane žene po imenu Kathrine McKee koja je rekla da ju je on nazvao lažovom nakon što ga je optužila za silovanje.

Thomas ponovo spomenuo McKeea, rekavši da “zasigurno ovaj sud ne bi trebao ukinuti pravo žene da brani svoju reputaciju na sudu samo zato što optužuje moćnog muškarca za silovanje”.

Cosby je u srijedu pušten iz zatvora nakon što je najviši sud Pennsylvanije ukinuo njegovu osuđujuću presudu za seksualni napad u odvojenom slučaju.

Gorsuch je rekao da bi opravdanja stvarnog standarda zlonamjernosti mogla biti manja u eri kada tehnološke promjene i društveni mediji znače da se dezinformacije mogu jače širiti i biti profitabilnije od tradicionalnih vijesti s provjeravačima činjenica i urednicima.

– Ne samo da se doktrina razvila u subvenciju za objavljene neistine na nivou koji niko nije mogao predvidjeti, već je i puno više ljudi ostalo bez pravnih sredstava nego što je iko mogao predvidjeti –  dodao je Gorsuch.

Izvor: Reuters

About The Author