KAMPANJA ZA SLOBODU AMERIČKIH MEDIJA

Više od 300 dnevnih listova u Sjedinjenim Državama planiraju da u četvrtak objave uredničke komentare posvećene slobodi medija kao odgovor na izjave predsjednika Donalda Trumpa da su pojedine medijske organizacije neprijatelji američkog naroda. Akciju je organizovao Boston Globe, a pridružili su joj se New York Times i mnogi manji listovi, uključujući neke iz država u […]

KAMPANJA ZA SLOBODU AMERIČKIH MEDIJA

Više od 300 dnevnih listova u Sjedinjenim Državama planiraju da u četvrtak objave uredničke komentare posvećene slobodi medija kao odgovor na izjave predsjednika Donalda Trumpa da su pojedine medijske organizacije neprijatelji američkog naroda.

Akciju je organizovao Boston Globe, a pridružili su joj se New York Times i mnogi manji listovi, uključujući neke iz država u kojima je Trump pobijedio na izborima 2016. godine.

Boston Globe je u svom uredničkom komentaru optužio Trumpa da vrši “stalni napad na slobodu štampe”.

“Veličina Amerike zavisi od uloge slobode štampe da govori istinu moćnicima. Označiti štampu kao ‘neprijatelja naroda’ je neamerički i opasno je po građansku kompaktnost koju dijelimo već duže od dva vijeka”, piše u komentaru.

Trump se ponekad odnosi prema medijima kao prema nekoj opozicionoj stranci, a na nepovoljne izvještaje odgovara navodima da je riječ o “lažnim vijestima”, podsjeća Reuters.

Portparol Bijele kuće za sada nije dostupan za komentar o akciji dnevnih listova.

bhnovinari.ba

About The Author