Magazinović traži zvaničan odgovor zašto se novinarima onemogućava rad

Državni poslanik zatražio je pismeni odgovor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela

Magazinović traži zvaničan odgovor zašto se novinarima onemogućava rad
Foto: Avaz.ba

Novinarima i snimateljima danas je bilo ograničeno kretanje i izvještavanje ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zbog čega su mnogi od njih i negodovali tražeći objašnjenje za to.

Motiviran time poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović postavio je poslaničko pitanje i zatražio pismeni odgovor od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

– Ko je i iz kojeg razloga novinarima zabranio kretanje i snimanje na platou ispred parlamenta BiH – naveo je on.

Na Twitter profilu napisao je da je danas novinarima onemogućeno da snimaju ispred Parlamenta.

– Policija je radila po naređenju. Čijem i zašto? Turisti s ruksacima koji slikaju nisu problem, optički kabl u zgradi za koji ne znaju objasniti ko je i zašto postavio nije problem. Novinari jesu. Sjajno – naveo je on.

U zgradi parlamenta BiH danas je održana sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) na kojoj se raspravljalo o spornoj diplomi direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Ta komisija inače je zatvorena za javnost iako je poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić danas izrazio žaljenje zbog toga, jer smatra da javnost treba vidjeti tok sjednice.

Inače, nije ovo prvi put da je novinarima otežan rad, budući da su sjednice Vijeća ministara BiH održavaju u istoj zgradi, a one su i dalje zatvorene za javnost iako je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) po preuzimanju dužnosti najavio da će to promijeniti.

Pres-konferencije nakon sjednica Vijeća ministara na kojima se donose važne odluke rijetko se organiziraju, a kada novinari dođu ispred zgrade državnog parlamenta najčešće tu i ostanu čekajući dužnosnike da im se obrate.

Zbog pandemije koronavirusa novinari u drugačijem uvjetima prate rad i državnog parlamenta kao i sjednica parlamentarnih komisija te je govornica postavljena u holu zgrade, a novinari se ne mogu kretati po zgradi.

Svi su te odluke i mjere ispoštovali, ali su na posljednjoj sjednici zamoljeni da se udalje i s tog mjesta nego da pređu u Centar za posjetitelje uz obrazloženje da smetaju i da će ih pripadnici osiguranja pozvati kada neki dužnosnik odluči dati izjavu.

Nakon što su novinari negodovali zbog takvog odnosa dogovoreno je da im se dozvoli ostanak u holu zgrade.

Izvor: Analiziraj.ba – Klix

About The Author