Šef bh. diplomatije ne prestaje s etiketiranjem novinara

Dok bh. medije naziva režimskim, Konaković gotovo nikada ne reagira demantijem, ispravkom netačnih navoda ili tužbom za klevetu protiv medija

Šef bh. diplomatije ne prestaje s etiketiranjem novinara
Foto: Vijesti.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari još jednom je pozivalo ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića da prestane s etiketiranjem i verbalnim napadima na novinare.

Ministar Konaković je na svom Facebook profilu na neprimjerne način reagirao na kolumnu novinara Dragana Bursaća, objavljenu na portalu Radiosarajevo.ba u kojoj se on kritički osvrnuo na izjave i postupke ministra.

Istovremeno, Konaković je ponovo u negativnom kontekstu spomenuo novinara Avdu Avdića, kojeg sistemski i godinama politički i verbalno napada zbog njegovog novinarskog rada, naglasili su iz Udruženja BH novinari.

– Konaković gotovo nikada ne reagira demantijem, ispravkom netačnih navoda ili tužbom za klevetu, kao legalnim i legitimnim načinima javnog i argumentiranog suprotstavljanja medijskim sadržajima – naveli su saopćenju.

Naprotiv, Konaković godinama koristi društvene mreže za obračun sa novinarima, kršeći tako njihova prava na slobodu mišljenja i slobodu kritike javnih zvaničnika.

Osim što su takve reakcije neprimjerene s obzirom na javne funkcije koje obnaša, Konaković  time omogućava hiljadama svojih pratitelja na društvenim mrežama širenje huškačke retorike i govora mržnje prema novinarima i medijima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari posebno zabrinjava činjenica što su verbalni napadi i lažne optužbe na račun novinara, uključujući i pokušaje ograničavanja slobode izražavanja i kritike javne vlasti, sve intenzivniji i agresivniji iz redova vladajuće koalicije na državnom nivou i u entitetima.

Naglašavaju da je krajnje vrijeme da članice vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, uključujući i NiP i njenog predsjednika Elmedina Konakovića, u praksi i svakodnevnom javnom djelovanju počnu poštovati medijske slobode i pravo novinara na slobodan i siguran rad.

BH novinari i ranije su osuđivali političke pritiske Konakovića na novinare i urednike medija te ga pozivali da prestane s javnim ‘prozivanjem’ na društvenim mrežama novinara čije izvještavanje ne korespondira sa njegovim ličnim i političkim stavovima i uvjerenjima.

Novinarima je nazivao “režimskim”, navodio da “bljuju vatru”, da lažu, da su pokrenuli “hajku” na njega i slično, a sve to nakon što su mediji objavili tekst o izmjenama Izbornog zakona BiH, izbornim rezultatima i planovima političkih stranaka za postizborne koalicije.

Izvor: Fokus

About The Author