Urednički kolegij Dnevnog avaza: Nećete nas uplašiti

Uz sve poštovanje prema Rusiji nikako nećemo prihvatiti način na koji se mi kao medij trebamo disciplinirati

Urednički kolegij Dnevnog avaza: Nećete nas uplašiti

Nakon što su iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini uputili  prijetnje “Dnevnom avazu”, kao reakciju na komentar na tekst “Putinove igre”, Urednički kolegij poručio je da ih takve riječi neće uplašiti.

– U godinama za nama “Dnevni avaz”, njegov osnivač i novinari su se nebrojeno puta susretali s pritiscima, progonima i prijetnjama zbog svoje probosanske politike i neskrivene podrške onome što su Bosna i Hercegovina i narodi u njoj – napisali su.

Svjesni su, kažu, da su kao medij koji je privržen ideji jedinstvene Bosne i Hercegovine nekima “trn u oku”, ali su spremni na kritike bez osnova jer se s tim znaju nositi, no na njih zasigurno neće šutjeti.

Prijetnje „udarcima iz dubine ruske duše“ upotpunjuju zbirku prijetnji koje su, navode, dobivali proteklih godina, ali ovoga puta došle su iz ambasade jedne od svjetskih velesila zbog čega ih shvataju itekako ozbiljno.

– Uz sve poštovanje prema Rusiji, prema predstavnicima te zemlje u Bosni i Hercegovini, nikako nećemo prihvatiti način na koji se mi kao medij trebamo disciplinirati – dodali su.

Napominju da će bez obzira i na ovu vrstu pritiska, nastaviti objektivno izvještavati, iznositi stavove i istraživati te da će njihova vodilja uvijek biti Bosna i Hercegovina i njeni građani.

Najavili su da da će se povodom upućenih prijetnji obratiti sigurnosnim organima BiH kako pružili potrebnu zaštita urednicima i novinarima „Dnevnog avaza“.

Ambasada Rusije u Sarajevu u svojoj reakciji na komentar autora Miralema Aščića poručila je su da Rusija ima dušu zbog čega sumnjaju ima li dušu iko od njihovih partnera.

– Upravo s dušom zalažemo se za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga u BiH. Podržavamo njen suverenitet, teritorijalni integritet, ravnopravnost njenih konstitutivnih naroda i entiteta u skladu s Općim okvirnim sporazumom o miru u BiH, ali sve ima svoje granice, čak i naše strpljenje. I ako ćemo biti prisiljeni da odgovorimo udarcem na provokacije cinika, licemjera i manipulatora, to će biti udarac iz dubine ruske duše – stoji u reakciji.

Izvor: Dnevni avaz

About The Author