RTRS i danas najsramnije veliča zločinca Ratka Mladića

Mladić je krivim proglašen za genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano djelo prisilnog premještanja, teroriziranje, napade na civile i uzimanje talaca

RTRS i danas najsramnije veliča zločinca Ratka Mladića
Foto: Birn

Dok državno Tužilaštvo pod vodstvom Milanka Kajganića traži i dlaku u jajetu da procesuira predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i druge za negiranje genocida u Srebrenici, u programu Radiotelevizije Republike Srpske danas je emitirano reprizno izdanje dokumentarne emisije “Misija: Ratko Mladić”.

U dokumentarcu, dugom skoro 50 minuta, na svaki mogući način veliča se lik i djelo presuđenog ratnog zločinca koji će doživotno ostati iza rešetaka nakon što je osuđen za najstravičnije zločine počinjenje u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih.

Ratko Mladić je kriv za genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano djelo prisilnog premještanja, teroriziranje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Ništa od toga nije sporno Javnom servisu Radio-televizije Republike Srpske da na sramotan način minimizira strašna stradanja Bošnjaka, negira genocid, dovodi u pitanje broj žrtava, pokušava izjednačiti agresora i žrtve, a istovremeno veliča krvoloka kroz primjere njegove “dobrote”, naprimjer, kako je pomagao pri košenju trave na Romaniji, prevozio pješake itd.

– Za sve to vrijeme mira vrtoglavo raste broj srebreničkih Bošnjaka navodno stradalih u ratnom julu 1995. godine. Od oko hiljadu na više od 8.372 imena s tri zloćudne tačke i nakon 20 godina – samo je jedna od mnoštva sramotnih interpretacija naratorke ovog serijala koji je dostupan i na web stranici RTRS-a.

U dokumentarca se na kraju emitira i Mladićev govor o nastanku RS-a i kako je nove generacije moraju braniti, a zatim najoštrije kritizira Haški tribunal, “njima na savjest, a generalu, legendi i heroju na ponos”, ovom rečenicom završava dokumentarac autorice Branke Kusmuk koji je proizveden u junu 2021. godine.

Nakon svega, samo se postavlja pitanje šta radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) i zašto ne rade svoj posao dok se u noćnim i dnevnim terminima na javnim emiterima veličaju ratni zločinci.

Izvor: Klix

About The Author