Zastupnici EU-a glasaju o predloženoj zabrani prepoznavanja lica

Glasanje u Evropskom parlamentu smatra se ključnim testom u formiranju prvih svjetskih zakona o umjetnoj inteligenciji

Zastupnici EU-a glasaju o predloženoj zabrani prepoznavanja lica
Foto: Ajdin Kamber/Fotobaza.ba

Potezi da se zabrani korištenje tehnologije za prepoznavanje lica “Big Brother” uživo na ulicama Evropske unije testirat će se na ključnom glasanju o tome u Evropskom parlamentu.

Amandman je dio paketa prijedloga za prve zakone o umjetnoj inteligenciji u svijetu, prema kojima bi kompanije mogle biti kažnjene do 10 miliona eura ili isključene iz trgovanja unutar EU-a zbog kršenja pravila.

No očekuje se da će zabranu osporiti grupa zastupnika desnog centra u Evropskom parlamentu s obrazloženjem da bi se biometrijsko skeniranje trebalo primijeniti u borbi protiv ozbiljnog kriminala poput terorizma.

Amandman na član 5 predloženog Zakona o umjetnoj inteligenciji kojim se zabranjuje korištenje kamera za praćenje ljudi po trgovinama, ulicama, parkovima ili drugim javnim mjestima naći će se pred Odborom u četvrtak.

Predviđa i zabranu korištenja umjetne inteligencije kompanija za identifikaciju pojedinaca podudaranjem skeniranja na CCTV-u sa slikama koje su objavili korisnici na Instagramu, Facebooku ili drugim platformama društvenih mreža.

Predložena zabrana biometrijskog skeniranja jedan je od 12 takozvanih kompromisnih amandmana, smanjenih s više od 3.000 koliko ih je podneseno na Zakon o umjetnoj inteligenciji. Izvori kažu da je to jedini za koji se ne očekuje da će proći u fazi glasanja na Odboru.

– To je bila tačka podjele među grupama zastupnika. Bit će niz kolega u grupi Evropske narodne stranke koji će vrlo vjerovatno glasati protiv tog amandmana – rekao je za Guardian Dragos Tudorache, suizvjestitelj Zakona o umjetnoj inteligenciji.

Europarlamentarac nizozemske Zelene stranke Kim van Sparrentak rekao je da je korištenje skeniranja uživo, koje je omogućila umjetna inteligencija, “u potpunosti protiv naših temeljnih prava” i “neprihvatljiv rizik”.

Zakon o umjetnoj inteligenciji, koji je prvi takve vrste, izrađivan je gotovo dvije godine, a nedavno su dodani novi amandmani koji se bave rizicima koje predstavljaju sistemi umjetne inteligencije za opću upotrebu poput ChatGPT.

Tudorache smatra da bi Zakon o umjetnoj inteligenciji trebao umiriti građane jer su se zabrinutosti pojačale tokom prošlog mjeseca zbog razgovora o tome da umjetna inteligencija uništava radna mjesta, preuzima dužnosti ili da se koristi za ometanje izbornog procesa i širenje dezinformacija.

Upitan ne djeluje li EU prekasno da se pozabavi ChatGPT-om samo mjesec dana prije nego što se od cijelog Evropskog parlamenta zatraži glasanje o Zakonu o umjetnoj inteligenciji, rekao je: „Ako kasnimo, gdje su sve ostale jurisdikcije koje nisu ni počele razmatrati regulaciju”.

Mnogi vjeruju da će Zakon o umjetnoj inteligenciji postati zlatni standard regulacije širom svijeta, koji će usvojiti divovi poput Googlea, Microsofta i društvenih mreža.

Izvor: The Guardian

About The Author