Nadzor društvenih mreža stvara ‘kulturu straha’ u britanskim kampusima

Akademsko osoblje i studenti britanskih univerziteta suočeni su s istragama i suspenzijama nakon pritužbi na njihove propalestinske objave na društvenim mrežama

Nadzor društvenih mreža stvara ‘kulturu straha’ u britanskim kampusima
Foto: Mother Nature Network

Akademici su izvijestili o “kulturi straha” u britanskim kampusima, budući da je nadzor društvenih mreža, koji cilja akademsko osoblje i studente koji podržavaju Palestinu, rezultirao prijavama policiji i disciplinskim kaznama na univerzitetima.

– Nakon 7. oktobra, vidjeli smo neku vrstu nadzora koji na društvenim mrežama, posebno protiv propalestinskih glasova – kazala je Neve Gordon, predsjednica Britanskog društva za bliskoistočne studije (BRISMES) za akademsku slobodu i profesorica ljudskih prava na Univerzitetu Queen Mary.

Nadzor društvenih mreža akademika i studenata također se proširilo u izraelskoj akademskoj zajednici, gdje su deseci studenata suspendirani zbog “podržavanja terorizma” ili “poticanja na terorizam” na temelju njihove aktivnosti na društvenim mrežama.

BRISMES je primio brojne izvještaje o pritužbama protiv akademika podnesenim univerzitetima i policiji, često na temelju postova na društvenim mrežama u znak podrške Palestini. U nekim slučajevima to je rezultiralo istragom ili čak suspenzijom članova osoblja.

Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), nezavisna organizacija koja pravnim sredstvima brani i osnažuje palestinski pokret solidarnosti u Evropi, dokumentirao je 87 “incidenata represije” zbog palestinskog zagovaranja u Ujedinjenom Kraljevstvu od početka izraelskog napada na Gazu.

Ovo uključuje 24 slučaja u akademskoj zajednici. Zbog “gomile” uvredljivih poruka bili su prisiljeni deaktivirati svoj X račun.

Akademici su potvrdili da je protiv njih uložena pritužba zbog objavljivanja izjave sindikata osoblja Univerziteta Birzeit u okupiranoj Palestini nekoliko dana poslije 7. oktobra, a ELSC je zabilježio i 17 hapšenja povezanih s palestinskim zagovaranjem.

U jednom slučaju studentica je prijavljena zbog objave na društvenim mrežama. Držali su je 15 sati u policijskoj ćeliji pod nadzorom. Tokom pritvora pratio ju je policajac; iskustvo koje je smatrala traumatizirajućim. Studentica je izjavila da zbog toga pati od ozbiljne tjeskobe i depresije.

Izvještaj ELSC-a i BRISMES-a iz 2022. godine dokumentirao je 40 slučajeva, zabilježenih između 2017. i 2022., u kojima su univerzitetsko osoblje i studenti Ujedinjenog Kraljevstva optuženi za antisemitizam na temelju definicije Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA).

Prošlog mjeseca BRISMES je pozvao britanske univerzitete da odustanu od IHRA-ine kontroverzne definicije antisemitizma zbog zabrinutosti da je korištena za ciljanje studenata i osoblja koji su kritizirali Izrael.

Daily Mail je izvijestio 13. oktobra da je britanski ministar imigracija Robert Jenrick rekao da bi stranci u UK koji pokazuju antisemitsko ponašanje ili hvale Hamas mogli biti suočeni s deportacijom.

Britansko nezavisno tijelo za finansiranje istraživanja (UKRI) suspendiralo je Savjetodavnu grupu za jednakost, različitost i uključivanje nakon otvorenog pisma Michelle Donelan, državne tajnice za nauku i tehnologiju, u kojem zahtijeva da UKRI prekine veze s dvoje akademika iz odbora koju je Donelan optužila za promoviranje “ekstremističkih pogleda” na rat u Gazi.

Kao odgovor, 20 akademika najavilo je svoje ostavke na članstvo u komisiji, dok su hiljade drugih potpisale otvoreno pismo osuđujući odluku.

U petak su studenti na 28 univerziteta širom Ujedinjenog Kraljevstva organizirali masovni protest tražeći prekid vatre u Gazi. U zajedničkom saopćenju 30 palestinskih društava reklo je da je “neprijateljsko okruženje koje potiču univerzitetski administratori efektivno zabranilo Palestincima njihovo pravo da javno žale zbog katastrofe koja je zadesila njihov narod u Gazi”.

Izvor: Middle East Eye

About The Author