Šest novinara uhapšeno u Iranu tokom višednevnih protesta

Iranske vlasti pozvane da ne koriste izvještavanje o nacionalnim protestima kao izgovor za utišavanje novinara

Šest novinara uhapšeno u Iranu tokom višednevnih protesta

Šest medijskih djelatnika uhapsile su snage sigurnosti u Iranu usred nacionalnih protesta nakon smrti mlade žene u pritvoru te je Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala iranske vlasti da odmah oslobode novinare i uspostave slobodan protok informacija.

Slika koju je AFP dobio učesnike protesta kako izlaze na ulice glavnog grada Teherana izražavajući nezadovoljstvo i bijes zbog ubistva Mahse Amini, nekoliko dana nakon što je umrla u policijskom pritvoru.

Snage sigurnosti uhapsile su novinara lista Shargh Nilofara Hamedija 22. septembra. Hamedi je bio jedan od prvih novinara na licu mjesta koji je izvještavao o situaciji Mahse Amini u teheranskoj bolnici prije nego što je umrla.

Nagrađivana fotografkinja Yalda Moayeri uhapšena je 20. septembra u Teheranu i prebačena u zatvor Qarchak na jugu glavnog grada. Udruženje novinara pokrajine Teheran (TPJA) izdalo je saopćenje u kojem zahtijeva njezino oslobađanje.

Urednik novinske agencije Mukrian Masoud Kordpur i njegov brat Khosro također su uhapšeni nakon izvještavanja o smrti Mahse Aminija i izvještavanja o protestima u Iranu, a organizacije za ljudska prava Hengaw također su izvijestile o hapšenjima reportera Marzieh Talaee i Khatibzadeh.

IFJ je pozvao iranske vlasti da ne koriste izvještavanje o nacionalnim protestima kao izgovor za utišavanje novinara jer svaki građanin Irana ima pravo znati što se događa.

Izvor: IFJ

About The Author