CNN otkazao intervju s iranskim predsjednikom zbog zahtjeva da Amanpour nosi maramu

Poznata novinarka kaže da je vrlo pristojno to odbila u svoje ime i u ime CNN-a

CNN otkazao intervju s iranskim predsjednikom zbog zahtjeva da Amanpour nosi maramu

Poznata novinarka CNN-a i veteranka u ovom poslu, Christiane Amanpour otkazala je intervju s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nakon što je on zahtijevao da nosi maramu tokom njihovog razgovora u New Yorku.

Amanpour je istakla da nijedan prethodni predsjednik nije to tražio kada ih je intervjuirala izvan Irana, dodajući da joj je pomoćnik Raisija rekao da je to zatraženo zbog “situacije u Iranu”.

Smrt 22-godišnje žene koja je uhapšena i pritvorena Iranu zbog navodnog kršenja pravila nošenja marame izazvala je nasilne nemire na ulicama iranskih gradova.

Mahsa Amini pala je u komu prošle sedmice, nekoliko sati nakon što ju je uhapsila policija za moral. Policajci su navodno tukli Amini pendrekom i udarali joj glavu o jedno od njihovih vozila. Policija je saopćila da nema dokaza o bilo kakvom maltretiranju i da je doživjela “iznenadno zatajenje srca”.

Protesti, koji sada traju već sedmi dan, stigli su do 80 drugih gradova i mjesta u Islamskoj Republici. Najmanje 17 ljudi je ubijeno.

Intervju koji se trebao dogoditi bi bio prvi za Raisija na tlu Sjedinjenih Američkih Država, tokom njegove posjete Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Amanpour je rekla da je bila spremna za intervju, a onda je jedan od predsjednikovih pomoćnika insistirao da pokrije kosu na zahtjev gospodina Raisija.

– Mi smo u New Yorku, gdje ne postoji zakon ili tradicija u vezi s pokrivanjem kose – napisala je kasnije Amanpour na Twitteru. Dodala je da je Raisijev pomoćnik jasno stavio do znanja da do intervjua neće doći ako ona ne stavi hidžab rekavši da je to “stvar poštovanja”.

Njen tim je napustio prostoriju za intervju odbivši, kako je rekla, “neviđen i neočekivan zahtjev”.

– Vrlo sam pristojno to odbila u svoje ime i uime CNN-a, i novinarki posvuda na svijetu – kazala je.

Amanpour je planirala ispitati Raisi o Aminijevoj smrti i protestima, kao i o nuklearnom sporazumu i podršci Irana Rusiji u Ukrajini, ali je rekla da je morala otići.

Proslavljena američka novinarka kasnije je objavila svoju sliku bez marame ispred prazne stolice na kojoj je Raisi trebao sjediti za njihov intervju.

Iranski zakon zahtijeva od svih žena da u javnosti nose maramu na glavi i široku odjeću. Pravilo se provodi u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine i obavezno je za svaku ženu u zemlji uključujući turistkinje, političke ličnosti i novinarke.

Izvor: CNN

About The Author