Iran ograničava pristup internetu dok je u protestima izgubljeno 11 života

Od srijede više nije moguće pristupiti Instagramu u Iranu, a poremećen je pristup WhatsAppu

Iran ograničava pristup internetu dok je u protestima izgubljeno 11 života
Foto: Hayat.ba

Iran je ograničio pristup internetu nakon višednevnih protesta i nemira koji su odnijeli najmanje 11 života, nakon smrti mlade žene u pritvoru policije za moral.

Gnjev javnosti rasplamsao se u Islamskoj Republici zbog prošlosedmične smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je bila privedena zbog navodnog nošenja hidžaba na glavi na “neprikladan” način.

Aktivisti su rekli da je žena, čije je kurdsko ime Jhina, zadobila smrtonosni udarac u glavu, što su dužnosnici demantirali i najavili istragu.

Tokom šest dana protesta, učesnice su prkosno skidale svoje marame i spaljivale ih ili simbolično šišale kosu pred oduševljenjem gomile, pokazuje video snimka koja kruži društvenim mrežama.

Sve je veća međunarodna zabrinutost zbog iranskog gušenja protesta, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena koji je to naveo u svom obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Iranski državni mediji izvijestili su da su se ulični skupovi do srijede proširili na 15 gradova, a policija je koristila suzavac i hapsila kako bi rastjerala gomile do 1.000 ljudi.

“Smrt diktatoru” i “Žena, život, sloboda”, mogli su se čuti učesnici protesta kako uzvikuju u videosnimkama koje su se proširile izvan Irana, usprkos mrežnim ograničenjima koje je prvo izvijestio monitor pristupa internetu Netblocks. Iran je blokirao i pristup Instagramu i WhatsAppu.

– U skladu s odlukom dužnosnika, od srijede više nije moguće pristupiti Instagramu u Iranu, a također je poremećen pristup WhatsAppu – izvijestila je poluslužbena novinska agencija Fars.

Dvije su aplikacije bile najčešće korištene u Iranu nakon blokiranja drugih platformi posljednjih godina, uključujući Facebook, Twitter, Telegram, YouTube i Tiktok.

UN-ovi stručnjaci za ljudska prava osudili su i “korištenje fizičkog nasilja nad ženama” i “prekide interneta koje je odredila država”.

– Prekidi na internetu obično su dio većeg napora da se uguši… sloboda izražavanja… i ograniče tekući prosvjedi – rekli su u saopćenju.

Protesti su jedni od najozbiljnijih u Iranu od nemira u novembru 2019. godine zbog poskupljenja goriva.

Izvor: AFP

About The Author