Bjeloruski novinar RSE pušten iz kaznene kolonije, stigao u Litvaniju

Sud u Minsku je početkom marta osudio Hruzdžiloviča zbog njegovog prisustva na masovnim protestima koji su osporili zvanične rezultate predsjedničkih izbora

Bjeloruski novinar RSE pušten iz kaznene kolonije, stigao u Litvaniju

Dopisnik Radija Slobodna Evropa Aleh Hruzdžilovič, kojeg su bjeloruske vlasti osudile na 18 mjeseci zatvora zbog navodnog učešća u demonstracijama sa kojih je izvještavao kao akreditirani novinar, pušten je na slobodu.

Hruzdžilovič je u Litvaniju stigao 21. septembra u pratnji supruge Maryane, nakon što je pušten iz kaznene kolonije u oblasti Mahilyua u kojoj je bio od maja.

Predsjednik RSE Jamie Fly, koji je ranije osudio zatvorsku kaznu Hruzdžiloviću kao “nelegitimnu”, a potom je pozdravio oslobađanje novinara, koji je radio kao dopisnik RSE i bavio se ljudskim pravima od 1990-ih.

– Alehu je ukradeno vrijeme koje nikada neće vratiti sa svojom porodicom dok je bio pogrešno zatvoren, a ja sam presretan što će se sada ponovo spojiti s njima. Zahvalan sam članovima međunarodne i zagovaračke zajednice na njihovoj nepokolebljivoj podršci Alehovom slučaju, ali naš posao nije završen – kazao je Fly.

Napomenuo je da još dvojica Bjelorusa koji su u zatvoru nakon demonstracija, konsultant i bloger RSE Ihar Losik i slobodni dopisnik RSE Andrej Kuznečik, i dalje ostaju iza rešetaka i “također ih treba odmah pustiti”.

Sud u Minsku je početkom marta osudio Hruzdžiloviča zbog njegovog prisustva na masovnim protestima koji su osporili zvanične rezultate predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 2020. godine koji su autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku dodijelili šesti mandat na vlasti.

Hruzdžiloviću je također naloženo da plati 16.600 dolara na ime kompenzacije gradskoj transportnoj agenciji Mensktrans, koja je bila tužitelj u tom slučaju.

Mensktrans tvrdi da ga je učešće Hruzdžilovića na tri nedozvoljena skupa koštalo prihoda. Na jednoj demonstraciji Hruzdžilović je rekao da je radio kao dopisnik sa akreditacijom Ministarstva vanjskih poslova, dok je na druga dva protesta radio kao dopisnik lista Narodna volja.

Hruzdzilovich je uhapšen u decembru usred oštrog obračuna bjeloruskih vlasti s nezavisnim medijima, aktivistima za ljudska prava i demokratskim institucijama nakon protesta.

Izvor: RSE

About The Author