Potpisani sporazumi o praksi studenata žurnalistike u bh. medijima

Studentima će se time pružiti prilika stjecanja praktičnih iskustava kroz različite medijske formate

Potpisani sporazumi o praksi studenata žurnalistike u bh. medijima

Predstavnici Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu potpisali su danas sporazume s 30 medija i institucija iz Bosne i Hercegovine u okviru kojih će studenti žurnalistike imati priliku pohađati praksu.

Dekan Fakulteta Sead Turčalo poručio je da je u pitanju sistemski način rješavanja prakse studenata.

– To je izuzetno važno za studente, nastavnike, ali i medijske kuće. Pokušali smo kroz sporazume da odgovornost za obrazovanje novinara prebacimo na sve nas u cjelini – istakao je Turčalo, dodajući da će sve strane, studenti, mediji i fakultet imati koristi od tog projekta.

Šefica Odsjeka za komunikologiju Lejla Turčilo izrazila je zadovoljstvo jer je prepoznat interes Fakulteta da studenti tokom školovanja imaju praksu u medijima.

– Pored teorijskog znanja koje pružamo na fakultetu, vrlo je važno je da studenti dobiju konkretne vještine i osjete rad u praksi na konkretnim aktivnostima u poslovnom životu – dodala je Turčilo.

Podsjetila je da Fakultet političkih nauka na Odsjeku žurnalistike pokreće dva usmjerenja, klasično novinarstvo i odnose s javnošću.

– U tom kontekstu nam je još dragocjenije što smo potpisali sporazume s medijima – naglasila je Turčilo.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji studenti Fakulteta političkih nauka Odsjeka za komunikologiju/žurnalistiku dobit će jedinstvenu priliku stjecanja praktičnih iskustava kroz različite medijske formate te usavršavanja komunikacijskih vještina u oblasti odnosa s javnošću.

Taj vid saradnje iznimno je koristan u profesionalnom profiliranju budućih kadrova u kojem učestvuju i sami akteri tržišta rada.

Izvor: Fena

About The Author