Bjelorusija: Racija na domove novinara pokrenula dodatnu zabrinutost

Lukašenkov cilj je uništiti ono što je ostalo od nezavisnih medija, uključujući i one koji pomažu žrtvama čija su ljudska prava narušena

Bjelorusija: Racija na domove novinara pokrenula dodatnu zabrinutost

Sigurnosne snage u Bjelorusiji pretražile su danas kuće brojnih novinara i branitelja ljudskih prava, kao i urede Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ) i Centra za ljudska prava Viasna. Danas je u policijskim upadima meta bilo najmanje 30 ljudi, kojima je oduzeta oprema, a u nekim slučajevima i novac.

Među njima su Andrei Bastunets, Aleh Aheyeu i Barys Harecki iz Bjeloruskog udruženja novinara kao i novinari Ales Burakou, Larysa Shchyrakova i Anatoly Gotovchits, pravnica za ljudska prava Kristina Rikhter, branitelji ljudskih prava Andrei Paluda, Natallia Satsunkevich, Dzmitry Salauyou, Nikalai Kvantaliani, Hanna Bagdanovich i Yauheniya Parashchanka te nekoliko članova nezavisnih sindikata.

Nije poznato je li neko od novinara ili aktivista zadržan.

Prema Istražnom odboru, upadi su povezani s krivičnim gonjenjem koje je pokrenuto na temelju člana 342 Krivičnog zakona koji govori o organizaciji i pripremi radnji koje grubo krše javni red ili aktivno učestvovanje u njima.

ARTICLE 19 i Koalicija nevladinih organizacija apelirali su na Evropsku uniju da poduzme daljnje korake za zaštitu prava na slobodno izražavanje i slobodu okupljanja u Bjelorusiji te da istaknu činjenicu da je uhapšeno oko 400 novinara od izbora održanih 9. augusta.

Grupa je pozvala na uvođenje novih ekonomskih sankcija protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegove vlade te na uspostavljanje veće podrške nezavisnim novinarima.

– Bjeloruske vlasti čine zločine nad onima koji dokumentiraju zlostavljanja, a počinioci prolaze nekažnjeno – kazala je uime ARTICLE 19 Sarah Clarke.

Kako je dodala EU i međunarodna zajednica moraju učiniti mnogo više uključujući uvođenje sankcija i mehanizama odgovornosti čime bi se poslala jasna poruku bjeloruskoj vladi da se ta kršenja neće tolerirati.

– Tako će pokazati kako stoje solidarno uz narod Bjelorusije u njihovim naporima da osiguraju slobodne i poštene izbore te zaštite pravo na slobodno izražavanje i organiziranje protesta – naglasila je.

Međunarodna zajednica pozvana je da pojača pritisak na bjeloruske vlasti, uključujući uvođenje povećanih sankcija jer postaje jasno da je Lukašenkov cilj uništiti ono što je ostalo od nezavisnih medija, kao i one koji pomažu žrtvama čija su ljudska prava narušena.

Također su pozvali međunarodne medije da nastave podizati svijest o trenutnim represijama protiv učesnika protesta, aktivista, novinara i branitelja ljudskih prava.

Kako se približavamo zasjedanju Vijeća za ljudska prava na kojem će Evropska unija predložiti usvajanje nove rezolucije o Bjelorusiji, također su pozvali na pojačane mjere odgovornosti kako bi se odgovorilo na eskalirajuću situaciju.

Izvor: ARTICLE 19

About The Author