Ruski bloger Sinitsa osuđen zbog „podsticanja nasilja prema djeci policajaca“

Najmanje jedan policijski službenik kazao je da je objavu Sinitsa na Twitteru shvatio kao ličnu prijetnju njegovoj djeci.

Ruski bloger Sinitsa osuđen zbog „podsticanja nasilja prema djeci policajaca“
Foto: Dunya News

Ruski sud osudio je blogera Vladislava Sinitsa na petogodišnju kaznu zatvor zbog podsticanja nasilja prema djeci policijskih službenika, javila je RIA novinska agencija.

Proglašen je krivim za ekstremizam nakon što je 31. jula na Twitter nalogu napisao da bi djeca policajaca koji su bili nasilni prema demonstrantima mogla i sama biti meta nasilja.

Najmanje jedan policijski službenik rekao je tokom suđenja blogeru da je ovu objavu shvatio kao ličnu prijetnju njegovoj djeci.

Sinitsa je najavio da će uložiti žalbu na presudu, javljaju agencije, a odluka suda uslijedila je nakon protesta opozicije tokom kojih je zahtijevano da se organiziraju, kako kažu, slobodni izbori za gradsku vlast u Moskvi.

Policija je do sredine jula privela više od 2.000 ljudi na protestima, a protiv mnogih demonstranata pokrenuti su krivični postupci zbog masovnih nereda te je veliki broj aktivista osuđen na zatvorske kazne.

Izvor: Reuters

About The Author