BHT1 I FTV: Kako politička kriza utiče na Dnevnik 2?

Urednicima i novinarima godi aktuelna kriza? Dnevnici javnih televizija ne samo da su skrenuli pažnju na druge sfere života, već su odsustvom glavnih političkih aktera postali sve izoštreniji i profesionalniji

BHT1 I FTV: Kako politička kriza utiče na Dnevnik 2?
Foto: MIA

BHT1: Konačno hrabrija pitanja iz rubrike „politika“

27. august – 2. septembar 2019.

I DALJE NEPOLITIČKE TEME U FOKUSU: Politička kriza koja je blokirala formiranje vlasti na državnoj razini otvorila je centralne informativne emisije drugim temama, pa smo i dalje u periodu kada je dnevna politika u debeloj hladovini. Trovanje hranom u Tuzlanskom kantonu dospjelo je na sam početak Dnevnika 2, a sa lica mjesta javila se reporterka koja nas je izvijestila o svim detaljima (četvrtak, urednik Anel Nurković). Dan poslije, vijest iz crne hronike o novim saobraćajnim nesrećama proširena je uvidom u crnu statistiku s naših cesta, a u prvi plan istaknuta su i upozorenja stručnjaka (urednica Adela Malkoč). Paradoksalno ili ne, politička kriza učinila je Dnevnik 2 emisijom po mjeri prosječnih gledatelja koje interesuje stvarni život. A ne samo političke razmirice.

VANREDNI IZBORI I UTICAJ SAD-a: Ipak, nije da nije bilo i političkih priloga. Samo su oni bili odmjereni i pripremljeni sa trezvene distance u maniru novinarske znatiželje. Vladimir Šušak se pitao čemu finansijska pomoć budžetu Republike Srpske iz Srbije ako se tvrdi da su javne financije stabilne i u plusu. Urednik Milan Đurović se u ponedjeljak pak pitao da li su mogući vanredni izbori jer o njima progovara sve veći broj političkih aktera. Dnevnik 2 je otvorio i pitanjem da li nam sljeduje veći upliv SAD-a u balkanske prilike imenovanjem Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni balkan.

PRILOG SA GRANICE: Novinar Haris Domazet početkom sedmice donosi priču s granice sa Hrvatskom u Unsko-sanskom kantonu, gdje su sve glasnije tvrdnje o ilegalnom protjerivanju migranata u režiji hrvatske policije. Novinar je pokucao na više adresa, a priču je obogatio svjedočanstvima mještana koji su i sami izloženi opasnosti jer policija u susjeda očito ne bira sredstva da pokaže silu i s druge strane granice.

OCJENA: 8

FTV: Kako izgleda dnevna politika u kantonima?

27. august – 2. septembar 2019.

KREATIVNI SAVJETNIK PO VOLJI PREMIJERA: Politička kriza zbog neformiranja Savjeta ministara možda je konzervirala dnevnopolitička dešavanja u Sarajevu. Ili na relaciji Banjaluka – Mostar – Sarajevo. Sve to nije uticalo na lokalne i kantonalne prilike, gdje je uvijek prilično živo. Urednica Nevzeta Koljenović na početku sedmice donosi odličan prilog o premijeru Tuzlanskog kantona Denijalu Tulumoviću, koji je za svog savjetnika imenovao Abdulaha Zukića. Ili lice koje je osuđeno za korupciju, a sudi mu se zbog nasilničkog ponašanja. FTV je prikazala ležernu izjavu Tulumovića koji se drznuo još reći da je Zukića izabrao zbog njegove kreacije i sposobnosti. Javne televizije trebaju češće u nacionalni Dnevnik 2 donositi priče iz unutrašnjosti.

PRUGE KOJIMA SE NE VOZIMO, ZEMLJA KOJU NE OBRAĐUJEMO: Federalna je pripremila dosta solidnih priloga, pa smo u subotu u Dnevniku 2 Darjana Babića kao udarnu priču gledali jadikovku nad našim prugama. Zašto ih ne koristimo, i kada smo to odustali od njih? Nakon toga uslijedila je još bolja priča o neobradivom zemljištu i odsustvu podrške domaćim poljoprivrednicima. Gledatelji su mogli saznati da se više od pola obradive zemlje ne obrađuje. Raduje to što urednici nameću teme kojima se otvara pitanje o politikama koje se vode kroz promatranje stanja na terenu. U željezničkom saobraćaju ili poljoprivredi. A ne samo kroz salonske izjave i saopštenja. No, u prvoj priči nedostajalo je brojki ili ilustrativnih podataka kojima bi se potkrijepila glavna zapažanja.

RAZGLEDNICA IZ BRIŽLJIVO ČUVANOG PORAĆA: Beogradski dopisnik Dejan Kožul spada u najbolje reportere FTV-a jer uspijeva unijeti zrno (crnog) humora u sve apsurdnije političke razglednice iz susjedne Srbije. Da li je tenk ispred Marakane uopšte tenk, ako već prvi policajac kaže da je to tek maketa? Šta tenk znači navijačima, a kako ga čita šira javnost? Kožul je to sve stavio u nekoliko minuta, a pametnom je bilo dosta da pohvata obrise svakodnevnice u susjeda kod kojih mnogi grozničavo održavaju stanje poraća. Iako Srbija zvanično nikada nije bila u ratu, što se jednako grozničavo tvrdi.

OCJENA: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA: A možda da politička kriza potraje? Dnevnici javnih televizija ne samo da su skrenuli pažnju na druge sfere života, već su odsustvom glavnih političkih aktera postali sve izoštreniji i profesionalniji. BHT1 je čak postavljao pitanja i hrabro zaključivao o političkim odnosima, dok se FTV upustio u kantonalne političke priče. Obje televizije su u fokus stavile nevolje građana kao što su masovna trovanja ili crnu hroniku u saobraćaju. I to su ove vijesti pokrivale profesionalno i sadržajno, usmjeravajući pažnju na uzroke i posljedice. Kad god se vlast ne formira duže vrijeme, javnost se neizostavno zatekne u zaključku da uprkos neformiranju vlasti sve i dalje funkcionira. Jednako loše ili jednako dobro, ali i dalje sve opstaje, pa se onda pojavljuju teorije o činovničkom deep state efektu koji nastavlja uređivati život. Bez nove vlasti funkcioniraju i naši javni mediji. I to u momentu proglašene krize izgledaju žilavije i življe. Cinik bi rekao, dok se karte ne podjele.

↓↓↓↓↓↓ AKO STE PROPUSTILI ANALIZU OD PROŠLE SEDMICE  KLIK ↓↓↓↓↓↓

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Raduje upitni ton u političkim pričama i hrabrije nametanje tema, poput one o mogućem većem uticaju SAD-a imenovanjem novog specijalnog izaslanika.
FTV
To što se pažnja političkih priloga preusmjerila na kantonalni nivo.

Minus sedmice

BHT1
U nedjelju saznajemo da je najavljeno poskupljenje struje dobro prihvaćeno, tj. da je gotovo pa aminovano u poslovnoj zajednici. I to po tumačenju premijera Radovana Viškovića. Propust je što urednica Adela Malkoč odmah nije provjerila samouvjerene tvrdnje premijera, jer on je bio demantovan već sljedećeg dana, kada su se kritički oglasili veliki trgovački lanci. FTV nije propustio to naglasiti.
FTV
Iako je bilo dosta dobrih priloga, nekima je nedostajalo više sadržaja ili znakovitih podataka kojima bi se gledateljima bolje objasnila tema.