Novalić zamjerio objavu snimka, Jurišić podsjeća da je snimka zbog vanredne situacije objavljena bez montaže i skraćivanja

Brojni mediji objavili su snimak federalnog premijera koji se muči da stavi masku na lice netom prije početka pres-konferencije

Novalić zamjerio objavu snimka, Jurišić podsjeća da je snimka zbog vanredne situacije objavljena bez montaže i skraćivanja
Foto: N1

Snimak premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića na kojem se vidi da je imao poteškoća staviti masku na lice uoči pres-konferencije objavili su brojni mediji u Bosni i Hercegovini i regiji, a snimak je dio prijenosa uživo s Televizije Sarajevo (TVSA).

Iz Kabineta premijera osudili su, kako navode, neprofesionalan potez te televizije, koja je, kažu,  zloupotrijebila snimak premijera Novalića prije nego što je uopće počela konferencija za medije.

– Informiramo javnost da premijer Novalić radi svoj posao bez prestanka proteklih sedmica. Vlada Federacije, na čelu s premijerom čini nadljudske napore da bi se spasili ljudski životi i zdravlje građana – rečeno je u reagiranju.

Podsjetili su direktoricu TVSA Dušku Jurišić da je to javna televizija, kazavši da bi oni trebali u ovim trenucima, pridržavati barem minimuma profesionalnog kodeksa.

– Bojim se da niste svjesni situacije u kojem se nalaze građani Bosne i Hercegovine – navedeno je u saopćenju iz premijerovog kabineta.

Na početku druge pres-konferencije, Novalić se prvo osvrnuo na to pitanje kazavši da je putem “jedne javne televizije plasiran snimak” i da je “upravi te televizije bio cilj da napravi neku šalu”.

– Ne mogu da vjerujem da je nekome sada, u ovoj situaciji, bitno jesam li zakopčao sako i kako mi stoji maska. Jasno je da ljudi različito reagiraju na ovu krizu. Na našu sreću, u ovoj veoma ozbiljnoj situaciji imamo i drugu vrstu ljudi. Odgovornih i ozbiljnih. Želim ipak govoriti o njima – dodao je.

Na njegov istup odgovorila je Jurišić koja je navela da je dužna obavijestiti javnost da je Televizija Sarajevo emitirala u cijelosti nemontirani snimljeni materijal od dolaska premijera Federacije BiH Fadila Novalića u salu u kojoj je održao današnju konferenciju za novinare do kraja.

– Vanredno je stanje zbog pandemije i činjenica je da brojne pres-konferencije emitiramo u cijelosti bez montaže i skraćivanja. Poštujem nadljudske napore koje čine svi da bi se spasili ljudski životi i zdravlje građana. Veliko je olakšanje i za više od 1.000 uposlenih u RTV domu, u kojem je nedavno gostovao, da je test na koronavirus premijera Fadila Novalića negativan – istaknula je.

Podsjetila je Kabinet premijera kao autora reagiranja da bi trebalo da znaju da su javne ličnosti izloženije kritici u odnosu na druge građane.

– Stanje pandemije ne znači da se mediji mogu cenzurirati. Prenos pres-konferencije bio je interes javnosti i Televizije Sarajevo – zaključila je Jurišić.

About The Author