Rusija prijeti da će izmijeniti Wikipediju ako ne ukloni ‘lažne informacije’

Prošlog mjeseca Rusija je donijela zakon koji kriminalizira izvještavanje o ratu koji se razlikuje od Kremljovog tumačenja događaja

Rusija prijeti da će izmijeniti Wikipediju ako ne ukloni ‘lažne informacije’
Foto: Wikipedia/Artem Maltsev

Ruski komunikacijski regulator Roskomnadzor rekao je da želi da Wikipedia ukloni “materijal koji sadrži netačne informacije od javnog interesa” o situaciji u Ukrajini.

Regulator je optužio Wikipediju da sadrži lažne informacije o onome što Rusija naziva svojom “specijalnom operacijom” u Ukrajini i akcijama ruske vojske.

Prema ruskom zakonu, vlasnik internetskog resursa koji ne ukloni nezakonite informacije na zahtjev Roskomnadzora može biti kažnjen novčanom kaznom do četiri milijuna rubalja, rekao je regulator.

Prošlog mjeseca Rusija je donijela zakon koji kriminalizira izvještavanje o ratu koji se razlikuje od Kremljovog tumačenja događaja, uključujući i korištenje riječi rat. Zakon je prisilio da se zatvori većina preostalih nezavisnih novinskih medija u Rusiji.

Osim toga, mnogi novinari su također napustili zemlju zbog straha od kazne do 15 godina zatvora, javlja NPR news.

Prema izvještaju stranica Wikipedije sadrži historiju i kontekst rata, kao i specifične vojne operacije, broj žrtava i humanitarne posljedice, podatke o kršenju ljudskih prava, sudske procese, međunarodni odgovor, ekonomske posljedice i medijske prikaze.

Objava dolazi nakon što je Fondacija Wikimedia, koja je vlasnik i upravlja web enciklopedijom, dobila dva odvojena upozorenja od Roskomnadzora. Glasnogovornik Fondacije otkrio je da je 1. i ponovno 29. marta zaprimila zahtjeve za brisanje sadržaja s verzije stranice na ruskom jeziku o invaziji.

– Fondacija Wikimedia podržava svačije temeljno pravo na pristup besplatnim, otvorenim i provjerljivim informacijama, ova eskalacija ne mijenja našu predanost – kazao je.

Rusija je 24. februara poslala na hiljade vojnika u Ukrajinu, što je naišlo na žestok ukrajinski otpor i sankcije Zapada prema zemlji koja je počinila invaziju na suverenu susjednu zemlju.

Izvor: Reuters

About The Author